Hírek a nagyvilágból
Sokan terveznek még utazást idénre

 

Szeptemberig átlagosan tíz napot nyaraltunk, és sokan még az év hátralevő részére is tervezünk utazást - derül ki egy friss felmérésből.

 

 

Ingyen repülhetünk Japánba?

 

A japán kormány ingyen repülőjegyekkel lendítené fel a közellmúlt természeti csapásai miatt igencsak megcsappanó idegenforgalmat.

Növekvő szökőár-turizmus Kínában

 

Több mint 70 ezer ember volt eddig kíváncsi a világ állítólag legnagyobb szökőárjára az idén, a kelet-kínai Csiantang folyó tölcsértorkolatánál, ami rendkívüli feladatok elé állította a hatóságokat.

Mobilon követhetjük nyomon a poggyászunkat

 

Két IT vállalat egyesítette erőit, hogy létrehozzanak egy nyomkövető rendszert, amelynek segítségével az utasok mobiljukra kapnak információt csomagjuk útjáról.

Cápariadó a Seychelle-szigeteken

 

Miután két héten belül két ember is meghalt a cápatámadások következtében, a helyi belügyminiszter riasztást adott ki és bezárattak több strandot is a Seychelle-szigeteken.

Hetven euróba kerül a bliccelés Bécsben

 

Jelentősen kiterjesztették a menetjegy-ellenőrzéseket, és a külföldiekkel sem kivételeznek az osztrák főváros tömegközlekedési eszközein. A bliccelés a helyszínen 70 euróba kerül.

 

 

Cápaveszély a francia Riviérán?

 

Nagytestű cápa bukkant fel Saint Tropez partjainál, amely az egyik legkedveltebb üdülőhely a francia Riviérán.

Csúszdával gyorsítják a haladást Utrechtben

 

Kalandparkosították az utrechti pályaudvart: egy csúszdán lehet időt spórolni, ha nagyon sietnénk.

Új bécsi étteremkalauz jelent meg

 

Egy ingyenesen letölthető új kiadványból többek között azt is megtudhatjuk, hogy az osztrák fővárosban hol tálalnak fel kizárólag bio alapanyagokból készült ételeket.

Prágában van a világ legjobb repülőtere

 

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) idén a prágai Ruzyně repülőtérnek ítélte oda az Eagle Award presztízsértékű díjat.

 

 

Életveszélyes a parasailing?

 

Egy fiatal nő a férjével a Bahamákon töltötte nászútját, amelynek utolsó napján befizettek a vízi ejtőernyőre. Csakhogy a heveder megadta magát, és a nő belehalt az esésbe.

Női helyeket követelnek a repülőkön

 

A nők egy része a terpeszkedő férfiak miatt a repülőn kijelölt női helyek után vágyakozik. Legalábbis ez derül ki egy nemrég közzétett felmérés eredményeiből.

 

 

Új kikötő épül Rab-szigetnél

 

Már nem kell sokáig órákig sorban állni: a Rab-szigetre közlekedő kompok utasainak ugyanis új kikötő épül.

 

Véget ért a királyi nászút

 

Cathrine hercegnő és Vilmos herceg hétvégén tértek haza tíznapos nászútjukról, amelyet a Seychelles-szigeteken töltöttek.

Dániában újra lesz határellenőrzés

 

Dánia úgy döntött, véget vet az akadálytalan határátlépésnek és újra bevezeti a határellenőrzést.

Újságok helyett wifi a bécsi kávéházakban

 

A nyomtatott napilapokat lassan teljesen leváltják a hírportálok. Ehhez a trendhez alkalmazkodnak Bécsben a kévézók, és az újság mellett vagy akár helyette wifit is kínálnak.

Jelentős fejlődésben bíznak a bringások

 

Európa számos országában sokkal komolyabban támogatják a kétkerekezést, mint nálunk. Reméljük, az új miniszterelnöki megbízott majd nagyobb sebességre kapcsol.

 

 

Nem érdemes hazavinni a törölközőt

 

Az Egyesült Államok után most brit szállodák kezdik bevezetni a lopásgátló chippel ellátott törölközőket.

 

 

Jön az újabb izlandi hamufelhő?

 

Szakértők szerint újabb izlandi vulkán készül kitörni. Erre szeretnének most felkészülni a légitársaságok.

 

 

Homokba írt S.O.S. mentette meg a két nőt

 

A Hawaii-szigetek egyik elszigetelt partszakaszán ragadt két nő. Kétségbeesésükben S.O.S. jelzést írtak a homokba. Bejött.

Kompenzációs felárat vezet be a Ryanair

 

Hétfőtől a Ryanair két eurós, un. kompenzációs díjat vezet be jegyeire. Az így befolyt összegből a rajta kívül álló okok miatti kártérítéseket kívánja fedezni.

Turistaellenes indiánok

 

Nazareth annak a településnek a neve, amelynek lakói megelégelték, hogy egyre több idegent kell elviselniük, akik ráadásul még szemetelnek is.

Téliesítik a Heathrow-t

 

A decemberi havazások következtében kialakult káosz miatt most mintegy 50 millió fontnak megfelelő összegben fejlesztik Európa legnagyobb repterét.

Elkelt a világ második legjobb állása

 

Nemrég lezárult az a Tensi által meghirdetett játék, amelyben a jelentkezők közül kiválasztották azt a szerencsés versenyzőt, aki fél évig egzotikus utakat tesztelhet.

Görögország felfüggeszti a reptérhasználati díjat

 

A görög közlekedési minisztérium kilenc hónapra felfüggeszti a repülőtér használati díjakat. Az intézkedés az athéni nemzetközi repülőtér kivételével kiterjed az ország összes légikikötőjére.

 

 

Reptéri sztrájk Spanyolországban

 

Nem lesz könnyű eljutni Spanyolországba április és augusztus között a repterek privatizációja ellen tiltakozó repülőtéri dolgozók sztrájkja miatt - írja a Napi Gazdaság.

Rio de Janeiro 2011 legszebb városa

 

A Wallpaper magazin éves versenyén Rio de Janeiro nyerte a 2011 legszebb városa címet, megelőzve az esélyes Chicagot, Hongkongot, Johannesburgot és Oslot.

A kiállítás idején kedvezményesen köthető biztosítás

 

A virtuális utazási kiállításon az EUB is részt vesz kiállítóként. Látogassák meg a standunkat a www.utazaskiallitas2011.hu címen!

Tűz miatt változás a Riói karnevál programjában

 

2011. február 7-én arról tudósítottak a hírportálok, hogy Rio de Janeiróban tűz pusztított több tánciskolában is. A karnevált megtartják, kis programváltoztatásokkal.

Csomagvita miatt kiszállította utasait a Ryanair

 

2011.02.07. Egy csomagok miatti vitát követően 120 utasát kirakta egyik gépéből a Ryanair légitársaság és a spanyol Lanzarote szigeten hagyta őket.

 

Egyiptom: tartós viharok miatt más úticél javasolt

 

Az utazási irodák várhatóan február végén, március elején indítanak újabb chartert Egyiptomba. A Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

 

 

Március 10-én újra Torkos Csütörtök

 

Ismét készülhetnek a torkoskodást kínáló vendéglátóhelyek, illetve a torkoskodni kívánó vendégek, ugyanis a Magyar Turizmus Zrt. 2011-ben is meghirdeti a Torkos Csütörtököt

Rio biztonságos

 

Az elmúlt napokban 520 ember életét követelték a heves esőzések következtében lezúduló földcsuszamlások Brazíliában, de a Rio-ban tartózkodó turisták nincsenek veszélyben.

 

 

Indul a Jégálom Bécsben

 

Ezerkétszáz pár előmelegített korcsolyacipő és több mint 6000 négyzetméternyi jégfelület várja a téli sport szerelmeseit Bécsben.

Spanyolországban szigorúan tilos

 

2011 januárjától Spanyolországban tilos nyilvános helyen dohányozni. Az új törvény szigorúan bünteti a szabálysértőket.

Róma bevezeti a turistaadót

 

Az Örök Város megadóztatja látogatóit: január elsejétől a Rómában megszálló turistáknak napidíjat kell fizetni. Az önkormányzat így igyekszik feltölteni a kiürült városi kasszákat.

 

 

Kockázatos lehet az olcsó utazás

 

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége közleményben hívta fel az utasok figyelmét arra, hogy az irreálisan alacsony árú utazások kockázatot rejthetnek.

Óvatosan a Travelpack-kel!

 

A Magyarországi Idegenvezetők Szervezete mindenkit óvatosságra int egy bizonyos Travelpack nevű angol cégtől - írja a Turizmus Panoráma Bulletin 12. 22-én.

A Malév gépei a legcsendesebbek

 

A prágai repülőtér által szervezett felmérésből kiderült, hogy a Malév gépei a legcsendesebbek a turbólégcsavaros kategóriában.

Karácsonyi csillogás Ferihegyen

 

Karácsonyi díszbe borultak a budapesti légikikötő termináljai. A Budapest Airport minden eddiginél ragyogóbb karácsonyi díszítéssel látta el az 1-es, valamint a 2A és 2B terminálokat.

 

 

Harry Potter sírja zarándokhellyé vált Izraelben

 

Idegenforgalmi zarándokhellyé vált egy brit katonai temető Izraelben, ahol Harry Potter 1939-ben elhunyt angol közlegény sírja áll.

Sztrájkoltak a Ryanair utasai

 

A Ryanair diszkont légitársaság több mint száz elégedetlen utasa tiltakozott négy órán át étlen-szomjan ülve a sötét repülőgépben szerdán, mert járatukat átirányították Belgiumba.

A fiatalok kedvelik a francia síterepeket

 

Évente több ezer magyar utazik Franciaországba síelni, akik közül egyre több a fiatal és a családos. A Famille Plus Montagne minősítésre érdemes figyelni a szálláshely kiválasztásánál...

Megnyílt a bécsi adventi vásár

 

Szombaton megnyitotta kapuit a híres bécsi karácsonyi vásár, a Wiener Christkindlmarkt: kigyúltak a fények a Városháza előtt felállított 28 méter magas, 70 éves fenyőfán.

 

Jubileumi Hó-Show

 

Idén ünnepli 20. születésnapját a Hó-Show, amely november 12-14. között kerül megrendezésre a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Japán fizetne a turisták véleményéért

 

A japán turisztikai hivatal külföldi turistákat alkalmazna annak feltérképezésére, hogy milyen változtatásokkal lehetne még több utazót a szigetországba csábítani.

 

 

2011-ben Hamburgban is Car2go

 

A Daimler és a Europcar 2011 tavaszán indítja el Ulm után immár Hamburgban is a Car2go autókölcsönzési szolgáltatást.

Ryanair kontra Utálom a Ryanairt

 

Egy felháborodott utas három évvel ezelőtt indította el az „I Hate Ryaniar” honlapot, amelyen az ír fapados miatti panaszoknak adott folyamatosan helyet.

Német szállodai tolvajok Hévízen

 

Őrizetbe vettek egy német házaspárt Hévízen, mert szállodai szobákból loptak el értékeket - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

 

 

Boeing-gel vagy Szojuzzal az űrbe?

 

A Boeing a NASA számára kifejlesztett űrsiklóval tervezi az űrturizmus beindítását. Az oroszok ugyanakkor kényelmes űrszállodát építenek, ahová a Szojuz vinné őket...

Plusz egy nap ingyen biztosítás rossz idő esetén

 

A Terra Reisen katalógus-bemutatóján az EUB Zrt. bemutatta az önrészt kiváltó és speciális téli szolgáltatásokat tartalmazó Terra biztosítási csomagot a viszonteladóknak.

 

Tilos galambokat etetni és a kocsiban csókolózni...

 

Az Olaszországba készülő turistáknak nem árt, ha tájékozódnak a helyi érvényes szabályokról és új tilalmakról, mert aki nincs eléggé képben, arra hamar lecsaphatnak a hatóságok.

Ingyenes internet madridi buszokon

 

Ingyen szörfözhetnek a neten a madridi autóbuszok utasai.

New York-ban csaló taxisokat tartóztattak le

 

Mintegy 59 New York-i taxist vettek őrizetbe miután kiderült, hogy gyakran számoltak fel dupla viteldíjat a gyanútlan utasoknak.

Hajótársaságok is feketelistára kerülhetnek ezentúl

 

Az Európai Bizottság 2010. szeptember 13-án új szabályokat fogadott el a hajók biztonsági teljesítményének növelése érdekében.

Új fegyver a csaló taxisok ellen

 

Prága városvezetése évek óta próbálja megtisztítani a taxi szolgáltatást a városban, eddig sikertelenül. Most azonban egy cseh cég megtalálta a megoldást a bajra.

Tanulni akarnak a katasztrófából

 

Az Air France megalapítja a Repülésbiztonsági Bizottságot, amelynek feladata az lesz, hogy a felmerülő hibákra gyorsan reagáljon, és így a balesetek megelőzhetőek legyenek.

Csak annyit fizessen, amennyit Önnek megér!

Franciaországban, a Best Western szállodalánc bizonyos hoteleiben most a vendégek dönthetik el, mennyit fizetnek a szállásért.

Alkoholturizmus Bulgáriában

Idén nagy lendület jellemezte a turizmus Bulgáriában, a Fekete-tenger partján. De vajon csak olcsó alkoholüdülésre vágynak az európai turisták?

Terjed az illatturizmus

Olaszországba is megérkezett a rétek, hegyek, vizek és a városok illatait követő turistautak divatja. A római tengerparton parfüm helyett tengerillat kapható.

 

Tovább szigorítanak Görögországban

 

Az elmúlt években már jó néhány lépést tett a görög kormány a dohányzás visszaszorítására az országban. Most tovább szigorítanak az egyik legtöbbet dohányzó nemzet vezetői.

Egész éjszaka jár majd a metró Bécsben


A most következő hétvégén jár először egész éjszaka a metró Bécsben.

Félméteres hó esett Ausztriában

Télies idővel búcsúzik a nyár, több hágón már csak téli gumival lehet közlekedni Ausztriában.

Állóhely és wc-használati díj a Ryanairnél

 

A BBC-nek nyilatkozva Michael O"Leary, a Ryanair vezérigazgatója felvetette, hogy a székek felének kiszerelésével még olcsóbbá tenné a Ryanair járatait.

Bezártak a fõvárosi strandok

 

A hagyományoknak megfelelõen augusztus utolsó vasárnapján bezártak a budapesti szabadtéri strandok. Aki õsszel is strandolna Budapesten, az a Dagály fürdõben továbbra is megteheti.

 

Hajóút a Titanic emlékére

 

100 évvel a Titanic katasztrófája után emlék-hajóutat szerveznek a legendás útvonalra. Indulás: 2012. április 8-án.

Rivális felhőkarcoló New York-ban

 

Az Empire State Bulding (ESB) tulajdonosának tiltakozása ellenére egy új felhõkarcoló megépítésérõl határozott szerdán New York város tanácsa.

 

Megfékezték a fenyõtüzeket Ibizán

 

Sikerült megfékezni szerda estére az erõs tüzeket Ibiza szigetén - közölte a regionális környezetvédelmi minisztérium.

Témapark lesz a londoni Harry Potter stúdió

 

A jövõben turisztikai attrakcióként mûködik a Harry Potter filmek helyszínéül szolgáló londoni Leavesden stúdió - jelentette be a minap a filmek egyik népszerû szereplõjét,

Turistákat menekítettek ki egy ibizai strandról

 

Húsz hektáron emésztette fel a tûz a növényzetet Ibiza szigetén vasárnap, és elõvigyázatosságból kimenekítettek egy tengerparti strandról mintegy hétszáz embert.

Kékhullám zászló Keszthely strandjainak

 

Évek óta Keszthely mindhárom strandja - a Lidó Strand, a Helikon Strand és a Libás Strand - elnyeri a Kékhullám Zászló minõsítést.

40 éves a Libegõ

 

Negyven éve, 1970. augusztus 19-én adták át a budai Libegõt, amelyet a közönség augusztus 20-ától vehetett igénybe.

Visszatért az üzletemberek utazókedve

 

Európa válságból történõ kilábalásának biztos jeleként 2009-hez képest 3 százalékkal nõtt az üzleti célú repülések száma, és emelkedett a business class-on utazók aránya is a januári nyolcról tíz százalékra.

Párizsban továbbra is a bringásoké az elsőbbség


Több száz kilóméternyi új kerékpárutat adtak át, és a kerékpárosok új úthasználati jogokat is kaptak nemrég Párizsban.

 

Szeptember 8-tól szed beutazási díjat az USA


Az Egyesült Államok illetékes hatóságának döntése értelmében szeptember 8-tól szedik a beutazásra jelentkezõ külföldiektõl az ESTA díj néven elhíresült illetéket.
Helyreállt a rend Görögországban

 

Újra a rendes kerékvágásban zajlik az élet Görögországban; hétfõ délelõtt, alig egy nappal a teherautósofõrök súlyos üzemanyaghiányt és élelmiszer-ellátási zavarokat okozó sztrájkja után már országszerte kapható volt üzemanyag, és a boltokban is normális az ellátás.

 

Még tart a sztrájk Görögországban

 

2010. aug. 1. Görögország katonai teherautókat indított el két napja, hogy enyhítsék az országos üzemanyag-hiányt, amit a sztrájkoló kamionosok okoztak.

Felmelegedés előtt jégkorszak? Dideregnek Peruban

 

Peruban rendkívüli állapotot hirdettek, ugyanis évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen hideg telet a dél-amerikai országban.

Új uniós vasúti menetrendtervezõ rendszer

 

Egy kutatási projektnek köszönhetõen, mely 6,2 millió euró összegû uniós támogatásban részesült, az európai polgároknak ezen a nyáron vasúti utazásaik során kevesebb forgalmi zavarral kell számolniuk.

Szabadtéri jótékonysági bál Bécsben, a földgolyó védelmében

 

Július 17-én rendezik meg a Life Ball-t, Európa legnagyobb AIDS jótékonysági bálját Bécsben, egy nappal késõbb pedig hat napos konferencia veszi kezdetét.

 

Tökéletes célpont: a turista

 

Egy brit utazási biztosító nemrég elvégzett felméréséből kiderül, hogy a külföldre utazók közül minden ötödik esik áldozatául zsebtolvajoknak vagy csalóknak.

Európa partjait is elérheti az olaj

 

Miközben a BP-olajfolt lassan a világ legsúlyosabb környezeti katasztrófájává alakul, szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy nyár végére az olaj elérheti az európai partokat is.

 

Air France: két hétig tartják a webes foglalást

 

Az Air France beindított egy online szolgáltatást, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy 14 napig fenntartsák a foglalásukat anélkül, hogy viteldíjat fizetnének.

 

Nem kell útlevél Szerbiába

 

A szerb kormány úgy döntött, hogy az Európai Unió (EU) tagországai, valamint Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai útlevél nélkül, érvényes személyi igazolvány birtokában is Szerbia területére léphetnek.

A világ legcsendesebb első osztálya

 

A Lufthansa bemutatta új, első osztályú kabinját, amely az A380-as Airbus superjumbo fedélzetén kapott helyett. A legitársaság szerint ez a "világ legcsendesebb első osztálya".

 

A terrorista-támadások fellendítik a turizmust?

 

A kutatások szerint a katasztrófa-sújtotta területek iránt gyakran nagyobb az érdeklődés egy-egy esemény után.

A légitársaságok önkéntes átfoglalókat keresnek


A British Airways (BA) és a Virgin Atlantic közölte: önkéntesek jelentkezését kéri, akik lemondanának repülõjegyükrõl, helyet biztosítva a külföldön veszteglõknek.

Még takarítanak Rio-ban

 

Egy héttel a Rio de Janeirora lesújtott heves esõzések után, bár a takarítási munkálatok gyors ütemben haladnak, még mindig sár és kosz lep számos utcát.

Halottat próbáltak becsekkolni

 

Két nőt tartóztattak le a hétvégén a John Lennon Reptéren Liverpoolban, amikor megpróbálták kerekesszékben felvinni halott rokonukat egy berlini járatra.

Dél-Afrika 2010: a foci és a hölgyek jegyében


A 2010-es év abszolút a foci jegyében zajlik Dél-Afrikában és bár a világbajnokság többnyire a férfi szurkolókat vonzza, ám megszületett a megoldás, hogyan keltsék fel a nõi turisták érdeklõdését is.

Csalnak az üdülési csekkekkel


A megélhetési csalás újabb formája harapózott el az utóbbi idõben: a pénzzavarba kerülõ családok több ezer forintos veszteséggel, a törvény megszegésével szabadulnak meg a munkáltatójuktól kapott üdülési csekktõl, a jegybiznisz szinte már külön iparággá vált, az üzérek azonnal fizetnek készpénzben - írta a Magyar Nemzet pénteki számában.

 

Ryainair: járatnyitás fenntartásokkal

 

Március 28-tól újraindította Budapest-Glasgow Prestwick járatát a Ryainair, s ezzel együtt jelenleg 4 járatot mûködtet (Dublin, Bristol, East Midlands) Budapest és Írország, valamint Budapest és az Egyesült Királyság között.

Testszkennerrel kukkoltak a Heathrow-n

 

A londoni Heathrow egyik biztonsági munkatársa rendőrségi figyelmeztetést kapott, és fegyelmi eljárást indítanak ellene, mert testszkenner segítségével kolléganőjét kukkolta.

Nincs többé ingyen étkezés az amerikai légi járatokon


Végérvényesen lezárult az Egyesült Államokban a térítésmentes fedélzeti menük korszaka, miután az utolsó nagy cég, a Continental Airlines is megszüntette a gyakorlatot.

 

Mexikó is veszélyes lehet

 

Az Egyesült Királyság Külügyminisztériuma nem javasolja az utazást Mexikó bizonyos részeire, mivel a közelmúltban megsokszorozódtak az erőszakos bűncselekmények.

Utazás kiállítás 2010.

 

Az idén 35 ország 600 kiállítója mutatja be szolgáltatásait az utazás kiállításon, amelyet március 5-7. között rendeznek meg a Budapesti Vásárközpontban.

Április 1-jén várhatóan ismét látogatható lesz Machu Picchu

 

A perui hatóságok április 1-jén tervezik újra megnyitni Machu Picchu inka romvárost - jelentette be helyi idő szerint kedden Martin Perez idegenforgalmi miniszter.

Alacsony nyomáson jobb a paradicsomlé

 

A paradicsomlének fent a magasban jobb az íze - ha más a légnyomás, az italok és ételek íze másmilyennek tűnik - írja a derStandard.

Hóakadály-turizmus Fejér megyében

 

Idén február 13-tól február 14-ig tartott Bodmér környékén a hóakadály-turizmus főszezonja.

 

 

SMS segített egy eltűnt görög turistán Új-Zélandon

 

A mobiltelefonjáról családjának küldött szöveges üzenet mentette meg annak a görög turistának az életét, aki az elmúlt hétvégén tévedt el Új-Zéland hegyei közt.

A világ legmagasabb épülete nem fogad turistákat

 

Alig egy hónappal a világraszóló megnyitó után lezárta a kilátót a látogatók elől a világ legmagasabb épületének, a Burdzs Kalifának a tulajdonosa.

Éjjel nincs biztonsági ellenőrzés a római Fiumicino repülőtéren

 

A legnagyobb olaszországi repülőtéren, a római Fiumicinón hajnali 1 és 3 óra között nem működik a biztonsági ellenőrzés - derül ki a L,Espresso című olasz hetilap pénteken megjelent számából.

A Heathrow-n üzembe helyezték a testszkennert

 

A Heathrow és a manchesteri repülőtér utasait arról tájékoztatták, hogy akik elutasítják a testszkenner-vizsgálatot, nem szállhatnak fel a gépre.

 

 

Két évre bezár a világ legjobb étterme

 

Gasztronómiai megújulást keres, ezért két évre bezárja a világ legjobbjának többször is megválasztott éttermét, a spanyol El Bullit Ferrán Adriá tulajdonos és séf.

Megnyílt az ABBAWORLD Londonban

 

Megnyitotta kapuit szerdán a nagyközösség előtt a londoni ABBAWORLD, amely azt ígéri a látogatóknak, hogy garantáltan nem lesznek képesek ellenállni a népszerűsége új reneszánszát élő svéd együttes dallamainak.

 

Ultra Last Minute Ferihegy2-n


Májustól akár 4 órás határidővel is indulhat a kalandra és pihenésre vágyó utas, ha megvalósul a Budapest Airport és a charterjáratokat üzemeltető tour operatorok közös terve, az úgynevezett Ultra Last Minute utakat értékesítő kioszk Ferihegy 2-es terminálján.

Áremelést tervez a Ryanair


Áremelést tervez a Ryanair az áprilissal kezdődő üzleti évben - mondta csütörtökön egy dublini sajtókonferencián a társaság vezérigazgatója.

Indul a téli Bringázz a munkába kampány

 

Országos téli kampánnyal állt elő a Magyar Kerékpárosklub: január 24. és 29. között minden nap más szempontból veszik górcső alá a bringázást.

Új testszkennert fejlesztettek ki

 

Hőkamerához hasonló biztonsági testszkennert fejlesztettek ki jénai tudósok; állításuk szerint ez az elektromágneses készülékekhez képest érdemben csökkenti az utasok intim szférájába való betekintés mértékét.

 

Franciaország is bevezeti a testszkennert

 

Franciaország két héten belül megkezdi repülőterei felszerelését testszkennerrel - jelentette be a közlekedési miniszter.

Anglia: további késések és járattörlések

 

2009. 01. 07. A brit szigeteken folytatódik a szokatlanul zord időjárás. A repterek a Guernsey Airport kivételével nyitva vannak, de további járatkésések- és törlések várhatók.

Fapados illetéket kérne a charterekre a kilenc legnagyobb tour operator

 

A kilenc legnagyobb tour operator (Neckermann, Best Reisen, Kartago Tours, Magyar Tui, Unitravel, Anubis Travel, IBUSZ, Budavár Travel, Green Travel) közös levélben fordult a Budapest Aiporthoz azzal a kéréssel, hogy a charterjáratok utasai számára a Ferihegy 1-en alkalmazott kedvezményes, 14 eurós tarifát alkalmazza. A kezdeményezést a Malév és a Travel Service is támogatja.

 

Átadták a világ legmagasabb épületét

 

Több mint 6,000 meghívott vendég nézte élőben végig a világ legmagasabb épületének átadási ceremóniáját, melyet a Dubai TV és számos nemzetközi csatorna is élőben közvetített...

Hollandia hamarosan bevezeti a repülőtéri "lemeztelenítő" szkennert

 

Hollandia hamarosan bevezeti annak az utasellenőrző készüléknek a rendszeres használatát a repülőtereken, amely a képernyőn mintegy "lemeztelenítve" láttatja az ellenőrzött személyt – közölték szerdán Hágában.

Jogi úton próbál fellépni a sztrájk ellen a British Airways

 

Közelebbről egyelőre nem részletezett jogi eljárással is megpróbálja elejét venni a British Airways (BA) az utaskísérők karácsonyra meghirdetett, várhatóan hatalmas felfordulással járó maratoni sztrájksorozatának.

Légiós betegség veszélye miatt költöztettek ki vendégeket egy hotelből Miamiban

 

Mintegy háromszáz vendéget költöztettek ki egy miami szállodából légiós betegség veszélye miatt, miután kiderült, hogy a heveny légúti kórban október óta az EPIC luxushotel három volt lakója is megbetegedett, s egyikük meghalt.

Jogszabály-módosítást kezdeményezne a FEOSZ a légiutasok védelméért

 

December 7-én sajtótájékoztató keretében ismertette idei tapasztalatait a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Kispál Edit szóvivő elmondta: érkeztek panaszok az utaztatás területéről is, a legtöbb még mindig azzal kapcsolatosan, hogy az irodák nem vesznek fel jegyzőkönyvet az egyes esetekről, vagy az előzetesen ígérthez képest nem megfelelő a szállodák színvonala és szolgáltatásai.

 

Turisták perelik a szafari parkot

 

Brit turisták pereltek be egy dél-afrikai szafari parkot, miután egy oroszlánfalka csapdájába kerültek, amikor a túraautójuk felborult a terepen.

Népmesei témaparkot tervez Hollókő


Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztést terveznek Hollókőn, hogy növeljék a látogatók számát, és legalább évi 300 napra hosszabbítsák meg az idegenforgalmi szezont - mondta az MTI-nek Szabó Csaba polgármester.

Megnyílt a hagyományos bécsi karácsonyi vásár

 

Megkezdődött a hagyományos karácsonyi vásár Bécsben, a Városháza előtti téren. A legnagyobb bécsi vásárt a polgármester jelenlétében nyitották meg szombat este, a téren felállított 27 méteres fenyőfa kivilágításával.

Mickey egér és a sertésinfluenza

 

ORLANDO, Florida - Mit szólnál egy kézmosáshoz Mickey egér üdvözlése előtt?

 

 

Lézerfénnyel szórakozott, elítélték

 

LOS ANGELES – 2 és fél év börtönbüntetésre ítélték azt a dél-kaliforniai férfit, aki két repülőgépet célzott meg egy kézi lézerrel, amikor azok elérték a repülőteret.

Három év múlva nyílik az első űrszálloda


Már lehet szobát foglalni az első űrszállodában, amely a tervek szerint 2012-ben nyílik meg egy barcelonai vállalkozás vezetőinek szervezésében.

Repülés közben jött világra egy baba

 

Kuala Lumpur - Egy repülőgép fedélzetén világra jött újszülöttnek és az édesanyjának egész életükre szóló ingyenes repülést ajándékozott egy malájziai repülőtársaság.

Megint repülős sztrájkok

 

A légi személyzet sztrájkja miatt hétfőn több száz járatát törölte a spanyol Iberia légitársaság. A munkabeszüntetés, amely kedden is folytatódik, a belföldi járatok mellett a társaság nemzetközi légi forgalmát is érinti.

Tequila és tetoválás a szobához

 

A hotelszoba-árak folyamatosan esnek világszerte. A Sunday Times felmérése szerint viszont a legjobb árakra a tengeren túlon lelhet a turista.

 

 

Sertésinfluenza elleni öltöny

 

A japán Haruyama Trading megkezdte a sertésinfluenza elleni öltöny forgalmazását, mely állítólag elpusztítja a H1N1 vírust. A cég állítása szerint a ruhadarabot titánium-dioxiddal vonták be, mely ultraibolya fény jelenlétében megöli a vírust.

Koppenhága: reptéri check-in a főpályaudvaron


A kastrupi nemzetközi repülőtér továbbfejleszti szolgáltatásainak kínálatát.  Október óta ugyanis a dán fővárosban a repülőtéri utasok már a koppenhágai főpályaudvaron is be tudnak csekkolni.

Fizethetnek a hajótársaságok a késés után

 

Az Európai Unió törvényjavaslata kompenzációs díjat tenne kötelezővé a hajózási társaságok számára abban az esetben, ha utasaik a járatkimaradások és késések miatt várakozni kénytelenek.

 

Hamarosan síszezon: Észak-Európában 20 centis hó esett


20-25 centis hó esett az elmúlt napokban Skandinávia északi részén, sőt leesett az első hó a skóciai hegyekben is.

Cirkuszolt a személyzet az Air India járatán

 

Az Air India egyik járatán veszekedés tört ki a pilóták és a kabin személyzete között, miután egy stewardess szexuális zaklatással vádolt meg egy pilótát.

 

Budapesti zöldtérkép

 


A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a nemzetközi zöld hálózat (www.greenmap.org) mintájára elkészítette Budapest elektronikus zöld térképét, amely a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. segítségével az itt élő külföldiek, és a látogatók számára angolul is elérhető.

Spanyolország: éttermi akcióterv az új influenza ellen

 

Egy vendéglő a Madridhoz közeli Alcobendas városkában azt állítja magáról, hogy a világ első olyan étterme, amelynek saját terve van a betegség elleni védelemre.

 

Samoa: visit later - szökőár-riadó Dél-kelet Ázsiában

 

A Szamoát és Szumátrát sújtó természeti katasztrófák után szökőár-riadót rendeltek el Dél-kelet Ázsiában.

 

 

Első osztályon az USA-ba, 1600 forintért

 


Ötven szerencsés norvég 54,50 norvég koronáért (KB 1.600 Ft) utazhat a Lufthansával az USA-ba.

Léghajóval csábítják a turistákat jövő nyáron Velencében


Jövő nyáron 75 méteres léghajóval "járhatják be" Velencét az észak-olasz városba érkező turisták; a 20 perces út 249 euróba kerül majd.

Kapnak 18 km-t Németországban a meztelen túrázók

 

Németország bejelentette, hogy egy hivatalos 18km-es túraútvonalat biztosít a meztelen hátizsákosok számára.

A mobilod megmondja hol vagy

 

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogyan lehetne még jobban kiaknázni a mobiltelefonba épített funkciókat. A szakemberek szeretnék elérni, hogy a telefon által kibocsátott jelekből pontosan meg lehessen határozni a mobilhasználók tartózkodási helyét.

Rekordok hétvégéje Bécsben

 

Egyetlen hatalmas élő Guinness Könyvvé változik vasárnap a bécsi Práter. A Vienna Recordia Day-en a legkülönfélébb rekordkísérleteknek lehetnek szemtanúi és résztvevői az érdeklődők - közölte Bécs Város Képviseleti Irodája.

Ingyen repülőjegyek a Ryanair-től

 

A Ryanair legújabb akciója: 1 millió helyet kínálnak díjmentesen. (Beleértve a járulékos költségeket is!)

All inclusive luxusszínvonalon

 

A pezsgő benne van az árban, a minibárt naponta térítésmentesen feltöltik és - hála a 24 órás szerviznek - a többfogásos menüt a nap bármelyik órájában felszolgálják a hajó lakosztályaiban is (normál kabinban nem). "All inclusive - a legmagasabb színvonalon" - így hirdeti magát a két vadonatúj De-Luxe hajó, a Seaburn Cruise Line és a Silver Sea Cruises.

 

3,2 millió bűncselekmény külföldön

 

A brit InsureandGo felmérése szerint 3,2 millió brit turista esett bűncselekmény áldozatául külföldi útja során az elmúlt öt évben, melyek nagy része Európán belül történt.

New York strandjain betiltják a dohányzást

 

Nem könnyű manapság New York-ban dohányosnak lenni.

 

Tapiznak a japán metrón

 

A tokiói rendőrség egyhetes akciót hirdetett annak elérésére, hogy visszaszorítsák a japán főváros metróvonalain fiatal nőket fogdosó férfiakat.

 

Veszélyes baktériumok amerikai strandokon

 

Rendkívül veszélyes, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumot találtak Washington állam öt tengerparti strandján, ám a tudósok szerint ez valószínűleg még sokkal több helyen fenyegethet. Sajnos a tudomány egyelőre keveset tud arról, hogy milyen környezetben szaporodik el a kórokozó.

New York 400 éves

 

Ágyúlövésekkel és történelmi hajók parádéjával nyílt meg New Yorkban a NY 400 jubileumi hét, amellyel a város 400. születésnapját ünneplik.

 

Cseh Napok a Nagyvásárcsarnokban

 


Immár negyedik alkalommal tartanak Cseh Napokat a Nagyvásárcsarnokban szeptember 17-19. között, amelyre 17 cég hozza el kínálatát Budapestre.

 

Elrendelték a SkyEurope felszámolását

 

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) arról értesült szlovák partnerétől, hogy hivatalosan elrendelték a SkyEurope fapados légitársaság felszámolását.

 

Növekedni kezdtek a szállodai árak Európában

 

A hosszú ideig mélyponton lévő európai szállodai árak 2009 szeptemberétől végre jelentősen emelkednek: az előző hónaphoz képest átlagosan 13%-os növekedést lehet elkönyvelni egész Európában.

 

Szerdán csobban a Riverride

 

Nyolc hónapnyi várakozás után végre megszerezte az összes engedélyt Budapest új, kétéltű városnéző attrakciója, a Riverride. A közúton és a Dunán közlekedő jármű iránt már most hatalmas az érdeklődés, üzemeltetői szerint a Riverride egész éves működését maximum az árvíz és a jégzajlás akadályozhatja.

 

"Taxisharc" London utcáin

 

Megélhetésükért kell küzdeniük London híres fekete taxijainak: konkurenciaként léptek fel ugyanis az úgynevezett minitaxik, a taxiengedéllyel rendelkező közönséges autók.

A Ryanair-nél drágább lesz a poggyász

 

A Ryanair október 1-jétől 50 %-kal megemeli a feladandó poggyászok díját, s az emelés a sporteszközökre is vonatkozik.

Késhet az amerikai utaskiléptető rendszer megvalósítása

 

Az amerikai elektronikus utaskiléptető rendszer kiépítését a számottevő ellenérdekek miatt valószínűleg az Obama-kormány sem fogja siettetni, ami viszont komoly gondot jelent a nemzetbiztonság és a bevándorlási folyamat ellenőrzése szempontjából - írta szerkesztőségi cikkében a pénteki USA Today című napilap.

Válság-utazók

 

Az ebookers on-line utazási ügynökség felmérésre az utazók új válfaját, a recesszió elől menekülőket (recession escaper vagy res-caper) azonosította, akik a hitelválság miatt munkanélkülivé vált angolok egyötödét teszik ki.

Gyorssegély a SkyEurope utasainak

 

A Malév azonnali segítséget ajánl fel a bajba jutott Sky Europe utasoknak: a magyar légitársaság járataira szeptember 1-jén és 2-án speciális áron, mintegy 99 euróért szállhatnak fel az érvényes repülőjeggyel rendelkező Pozsonyba, Kassára, Bécsbe vagy Prágába tartó, illetve a Prágából Budapestre, illetve másik kilenc célállomásra repülő utasok. A Sky Europe kedd reggel jelentette be járatai azonnali felfüggesztését, melyet követően a Malév gyors és kedvező ajánlattal él az utazni vágyók felé.

Az oroszok a legrosszabb turisták

 

Maguk alá gyűrték a németeket az oroszok a világ legkellemetlenebb turistáinak népszerűtlenségi toplistáján.

A napfoltok befolyásolják az éghajlatot

 

Potsdam - a napsugárzás, a légkör és az óceán teljes kölcsönhatását vizsgálták egy részletes szimuláció segítségével amerikai és német tudósok.

Már Prága és Pozsony is törölte a SkyEurope járatokat

 

A SkyEurope gépei hétfő délutántól nem szálltak fel Pozsonyból, keddre pedig az összes prágai járatot is törölték.

Százmillió utas kelt át a La Manche-csatorna alagútján


Százmilliomodik utasát köszöntötte a hét végén az Eurostar vasúttársaság, amelynek óránként 300 kilométeres sebességre képes járataival a Párizs és London közötti távolság mindössze 2 óra 15 perce csökkent.

Szakítanál? Inkább utazz!

 

Egy kínai utazási iroda állítólag olyan utakat értékesít, amelyeket speciálisan a szakítás szélén álló párok számára kínálnak.

Római poggyászproblémák

 

Lehet, hogy hamarosan nem lesz örök probléma az örök városban a repülőtéri poggyászvárás hosszadalmassága: Róma polgármestere is megszenvedte a minap a gondot, és erőteljes fellépést tervez. Gianni Alemanno Velencéből repült haza, és légi útja kevesebb ideig tartott, mint csomagja visszaszerzése: röpke egy órát repült, hogy azután egy óránál is többet várhasson csomagjára, izzadva egy alig légkondicionált helyiségben a Róma melletti fiumicinói repülőtéren.

 

Egynapos házasságok köthetők Hollandiában

 

Egynapos házasságokat lehet kötni Amszterdamban szeptember 12-én egy világhírű műemléképületben - jelentette a De Telegraaf című holland napilap szerdán.

 

Cápariadó miatt lezártak három strandot Spanyolországban

 

Cápariadó miatt megtiltották szerdán a fürdést három strandon Spanyolország északkeleti partvidékén, Barcelona közelében.

90 éves a British Airways

 

A világ egyik legnépszerűbb és egyben legtöbbet gúnyolt légitársasága, a British Airways 90. születésnapján fennállásának legmélyebb krízisével néz szembe.

Jövőre nő az utazók biztonsága

 

Új rendelet szabályozza a jövő év első napjától az utazásszervezést- és közvetítést, így magasabb biztosítékot kell nyújtaniuk az ágazat cégeinek - a kormányrendelet tervezete az Önkormányzati Minisztérium honlapján olvasható. A lépéssel nő az utasok biztonsága és egyre kevésbé kell tartanunk attól, hogy a nyaralás végén az utazási iroda kint felejt minket - írja az Origo.

Görögországban győztek a lángok felett

 

Hivatalos jelentések szerint a nemzetközi tűzoltócsapatoknak keddre sikerült megfékezniük az Athén környékén tomboló tűzvészt. Nagyjából 21 ezer hektáros terület égett, veszélyeztetve a görög fővárost.

Térkép a londoni metró legforróbb pontjairól

 

Térképet tettek közzé a londoni metróhálózat legforróbb pontjairól, hogy felfedjék, amit az utasok már úgyis tudnak: a metróban bizony nagyon meleg lehet.

Továbbra is lángol Görögország Továbbra sem sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak az erdőtüzeket Görögországban: Athén elővárosában tízezreket költöztettek ki otthonukból hogy elkerüljék a tragédiát.
Európa legszebb strandja A Daily Telegraph című napilap értékelése szerint a Brač szigeti Bol településen található Zlatni rat Európa legszebb strandja. A strandot a Lonely Planet nevű nemzetközi útikönyvkiadó is felvette a világ tíz legszebb strandjának listájára. A strand szörföléshez és más vízisportokhoz is ideális, ezért számos nemzetközi sportversenyt rendeznek itt.
Páratlan üdülési lehetőség: hotelszoba egy eurócentért

 

Néhány óra alatt 1400-an foglaltak le szobát egy négycsillagos Velence környéki szállodába, amely egy eurócentért hirdetett egy romantikus hétvégét a lagúnák városában.

 

A SkyEurope Bécsből induló utasai Pozsonyban szállnak fel


A SkyEurope diszkont légitársaság vasárnap Bécsből induló utasainak másfélórás késésre kellett számítaniuk, miután a légitársaság nem rendezte határidőre a légikikötővel szembeni tartozásait.

 

Decembertől új szabályok védik a vasúton utazók jogait


Az európai uniós követelményekkel összhangban december elején több új szabály lép életbe Magyarországon a vonaton utazók jogainak szigorúbb védelme érdekében - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) pénteken.

 

Fejlesztik a regionális repülőtereket Horvátországban

 

Dubrovnikban rövidesen befejezik a B terminál felújítását, a mintegy 20 millió eurós fejlesztés eredményeképpen évente kétmillió utas fogadására lesz alkalmas a repülőtér. A dél-dalmáciai leszállóhely következő rekonstrukciós szakaszában felújítják a C terminált, mintegy 30 millió euróért. Az építkezéshez az Európai Unió előcsatlakozási alapja, az IPA támogatását is megpályázta a horvát kormány, amely reméli, hogy 80 százalékban vissza nem térítendő forrást nyerhet a fejlesztéshez.

 

Nem szállhat fel a SkyEurope

 

Több órán át nem szállhatott fel kedden a SkyEurope diszkont légitársaság több járata a Bécs-Schwechat repülőtérről a légikikötővel szembeni rendezetlen tartozások miatt - jelentette az osztrák sajtó az APA hírügynökség alapján. A hírügynökség értesülése szerint hat járat - Szaloniki, Nizza, Burgasz, Athén, Amszterdam és Barcelona - vesztegelt Bécsben, ezekre összesen mintegy nyolcszáz utas váltott jegyet.

 

Megkérdőjeleződött a városnéző repülőtúrák biztonsága a Hudson folyónál történt baleset után

 

 

Újjáélesztette a városnéző repülések biztonságával kapcsolatos aggodalmakat...

 

Új szabályok az Emirátusokban turisták számára

 

Az Egyesült Arab Emirátusokban úgy látszik, betelt a pohár, ami a turistákat illeti: tájékoztató prospektusok, flyerek és figyelmeztető táblák százai jelentek meg, hogy az egyre rakoncátlanabb turistákat ráneveljék a helybéli erkölcsi előírások betartására.

 

A válság miatt otthonukhoz közelebb nyaralnak az európaiak

 


Az európaiak a válság miatt egyre inkább saját hazájukban nyaralnak. Franciaországban, amely a világ első számú turistacélpontja, júniusban 4 százalékkal csökkent a külföldi látogatók száma, és a szakemberek arra számítanak, hogy a visszaesés akár a 30 százalékot is elérheti a júliusi és augusztusi eredmények összesítésekor. Az országban a turizmus adja a GDP 6 százalékát, és az iparág számára az egyetlen reményt a belföldi turizmus jelenti az idegenforgalmi hivatal illetékese szerint.

Tájfun tombol Kínában

 

2009. 08. 09. Közel egymillió embert evakuáltak a hatóságok Kína délkeleti tartományaiból a hatalmas esővel, 2-3 méteres hullámokkal érkező Morakot tájfun elől. A vihar okozta áradások Tajvanon egész lakótömböket döntenek romba, a Fülöp szigeteken pedig 10 ember halálát okozták.

Kevesebb bűneset a Balatonnál

 

Eddig kétszáz ember szorult segítségre a Balaton-parton szállodai- és strandi lopás, eltűnt autó miatt, közülük több mint százan anyagi segítséget is kaptak a Fehér Gyűrű Alapítványtól - írta csütörtökön a Somogyi Hírlap.

Tilos a szex és a monokini

 

Július eleje óta tilos a szex Spanyolország közkedvelt Tossa de Mar nevű Costa Brava-i strandján. A helyi önkormányzat ugyanis elfogadta a szexmentességről szóló határozatot, amely a település nyilvános helyeire (többek között a strandra is) vonatkozik.

 

Ez az ön bőröndje?


Különleges szolgáltatásra hívja fel a német üzleti utazók figyelmét a BizTravel (az fvw szaklap magazinja). Érdekes vállalkozásba kezdett Luna Loo asszony: felvásárolja a légitársaságoktól az olyan bőröndöket, amelyekért  nem jelentkezett senki, lefotózza a tartalmukat, felteszi az internetre és elárverezi.

Bomba robbant Mallorcán

 

Megerősített rendőri készültség van Spanyolországban, miután sorozatos bombamerényletek rázták meg a déli országot. Csütörtökön két ember meghalt Mallorca szigetén egy robbantásban.  2009. 07. 31.

Medúzainvázió Korzikánál

 

Olajfoltnak hitt Korzika partjainál egy 3 ezer négyzetkilométer kiterjedésű ezüstös elszíneződést a tengeren egy turistarepülő pilótája, s riasztotta a hatóságokat.

A francia légi utasok "ellenőrizhetik" a légitársaságot


A francia légi utasok a jövőben nemcsak a jegyek áráról tájékozódhatnak a repülés előtt, hanem többek között az általuk választott légitársaság biztonsági besorolásáról is.

 

"A la carte" árazás a légi közlekedésben


2009. 07. 27. Egyre több fizetős szolgáltatást kínálnak, illetve tesznek fizetőssé a légitársaságok az utazás során bevételeik növeléséért - állapítja meg az Equilor Befektetési Zrt. legújabb elemzése.

 

Fáj a feje? Ki van zárva!

 

Egyes légitársaságok azt tervezik, hogy orvosi igazolást fognak kérni becsekkolás előtt az influenza-gyanús utasoktól.

 

Nem közöl több H1N1 jelentést a WHO

 

Nem közöl több, a H1N1-ről szóló adatot az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az új típusú influenza ugyanis követhetetlenül gyorsan terjed.

Kövek alatt lelte halálát egy magyar férfi Krk szigetén

 

Meghalt egy magyar férfi a horvátországi Krk szigetén szombaton hajnalban. 2009. 07. 18.

 

 

Mosolykampány indult Párizsban a turisták visszaszerzésére

 

2009. 07. 15. Szembesülve a gazdasági válság és a barátságtalanságáról terjedő hírek következtében folyamatosan csökkenő turistaszám problémájával, Párizs egy egyszerű gesztussal próbál javítani a helyzeten: mosolygással.

 

Vegyesen fogadták Szerbiában Brüsszel vízumkönnyítési döntését

 

Vegyes fogadtatásra talált Belgrádban az Európai Bizottságnak az a szerdai döntése, hogy Szerbia - Macedóniával és Montenegróval együtt - a jövő év január 1-jétől vízummentességet kapjon az EU-ban. A

 

8 kilós süllő okozott pánikot a fürdőzők között

 

Egy harapós óriás-süllő tartotta rettegésben a fürdőző turistákat a Lago Maggiore tónál Svájcban. Végül elkapták és bosszúból jól megvacsoráztak belőle...

Teljes dohányzási tilalom Olaszország pályaudvarain

 

Tovább szigorítják Olaszországban a 2005 óta érvényben lévő dohányzási tilalmat: a pályaudvarok csarnokai után már a peronokon sem lehet többé rágyújtani.

Túl sok a botrányos nyaraló a britek között

 

A brit külügyminisztérium nemrég szigorú figyelmeztetést adott ki a nyaralóknak, miszerint börtönt vagy súlyos pénzbüntetést kockáztat, aki nem tarta be a helyi törvényeket külföldi útján.

 

Hamarosan elkészül a magyar-ausztrál társadalombiztosítási megállapodás


Várkonyi László szakállamtitkár július 8-án és 9-én Canberrában és Sydneyben tárgyalt. Ausztrál partnerével, Ric Wells szakállamtitkárral egyeztettek az idén várható magas szintű látogatások témáiról.

Szigorúbb dohányzási tilalom Görögországban


A korábbinál szigorúbb dohányzási tilalom lépett életbe a nyilvános helyeken szerdán Görögországban.

Óvatosan a strandolással!

 

A nyár mindenfelé a medencés partik, a strandolás és a kenutúrák ideje, ám a gondtalan nyaralás közben sem szabad elfeledkezni az óvatosságról. Az Egyesült Államokban mintegy háromezer ember fullad évente vízbe, és a kisgyermekek különösen veszélyben vannak, írta Dr. Nich Jouriles, az Amerikai Sürgősségi Orvosok Kollégiumának (ACEP) elnöke sajtóközleményben.

Új roaming szabályok az EU-ban

 

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament döntése értelmében július elsejétől jelentősen csökkennek a külföldi mobiltelefonálás költségei (roaming).

Világszintű feketelistát készítene Brüsszel a légitársaságokról

 

Javasolja az Európai Bizottság, hogy az Európai Unióban már használt minta alapján állítsanak fel világszintű feketelistát a kockázatos járműparkot üzemeltető légitársaságokról. Ezt Antonio Tajani közlekedési biztos jelentette be kedden az egyik jemeni légitársaság Airbus 310-esének aznapi katasztrófájára reagálva.

Elindult a Germanwings mobilportál A Germanwings az online szolgáltatások bővítését követően ezúttal mobilportállal kedvez az utazóknak. A légitársaság utasai már mobiltelefonon is elintézhetik az utazással kapcsolatos teendőket – akár be is csekkolhatnak járatukra.
Fizetésképtelen a SkyEurope

 

Fizetésképtelen és ezért csődvédelembe menekült a SkyEurope - tudatta a közrádió. A fapados szlovák légitársaság közölte, hogy a bíróság megindította azt az eljárást, ami a cég átszervezéséhez vezet. Addig is mind a menetrendszerű-, mind a charter-járatok megmaradnak. A csődvédelmet akkor választja egy bajba jutott cég, ha bízik benne, hogy az újjászervezés után folytatni tudja tevékenységét.

 

Jön az ujjlenyomatos útlevél, emelkedik az illeték


Többe kerül a hét végétől az útlevél: az öt évre érvényes okmányért 25, a tíz évre szólóért negyven százalékkal kell majd többet fizetni.

 

Átadták a kékhullám zászlókat


Huszonkilenc strand és öt vitorláskikötő vehette át az idén a kékhullám zászlókat Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztertől a balatonfüredi Esterházy strandon szombaton.

 

Továbbra sem szükséges utazási korlátozás


Az új típusú influenza miatti 6-os szintű pandémiás riasztás ellenére sem a UNWTO (a turisztikai világszervezet) , sem a WHO (az egészségügyi világszervezet)  nem javasolja az utazási tilalmak bevezetését.

 

Törölték az 5 Kontinenst


A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) szerda éjszakai sajtóközleményében tudatta, hogy hivatalból törölte az 5 Kontinens Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók közhitelű hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt.

Nordic walking az Alpokban


Az Alpok legnagyobb egybefüggő, hitelesített nordic walking központjának nyilvánította az ausztriai Schladming-Dachstein régiót a Nordic Walking Organisation.

Az utazási szerződéssel kapcsolatos fogyasztói panaszok

 

Az utazási szerződéssel kapcsolatban a legtipikusabb fogyasztói panasz az, hogy az utas nem azt a minőséget kapja, mint amire befizetett.

 

 

Június 19-én Strandok éjszakája


Tavaly, a Vizek Évében megrendezett Fürdők éjszakája után, idén a Kulturális Turizmus Évében különleges kulturális felfrissülésre invitálja a Budapest Gyógyfürdői Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. a fürdőzni vágyókat. A június 19-i Strandok éjszakája akció keretében a Palatinus fürdőben igazi retro hangulatot élvezhetnek a fürdőzni és szórakozni vágyók, míg a Dagály fürdőben a brazil karneválé lesz a főszerep.

 

Nordic Walking pályát avattak Keszthelyen

 

Június 6-án Nordic Walking pályát avattak Keszthelyen, a Fenyves allén. Keszthely méltán lehet büszke épített öröksége mellett természeti értékeire, hiszen Magyarországon egyedülálló hosszúságú és fajtájú fasorok szegélyezik útjait, már több mint száz esztendeje.

 

6-os szinten a H1N1, de nem kell megijedni

 

A legmagasabb, hatos fokozatra emelte a WHO a H1N1 vírus terjedése kapcsán elrendelt pandémiás riasztást. De nem kell megijedni, a helyzet nem súlyosbodott...

Most ingyen megnézhetjük egész Disneyland-et

 

Akár egy valódi családi vakáció előtt, akár csak kíváncsiságból mindig érdemes tájékozódni a világhálón, mielőtt valóban felfedezésre szánjuk el magunkat. A Google Earth-ben már eddig is meg lehetett találni sok nevezetes épület háromdimenziós modelljét, mostantól pedig már a párizsi Disneyland minden zegét-zugát bejárhatjuk a programmal.

Kiemelten ellenőrzik a nyári szezonban a különjárati buszokat

 

A nyári szezonban kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a különjárati autóbuszokat az utazás biztonságának fokozása érdekében. A fokozott kontrollra a nyári időszakban megnövekedi turistaforgalom miatt van szükség-írja a Travelline.

Szigorú törvény tiltja a nyilvános helyeken való dohányzást Horvátországban

 

A vendégeik elvesztésétől rettegő bártulajdonosok rémálomként emlegetik a Horvátországban május eleje óta érvényben lévő dohányzási tilalmat, a passzív dohányosok többsége azonban örömmel "lélegzett fel" a balkáni térség egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényének bevezetésekor.

 

Az EUB lett 2008 utasbiztosítója

 

A Business Traveller Corporate Club által adományozott, az "év utazási biztosítója" címet idén 2008-as tevékenysége alapján az EUB nyerte el.

Drágul a Balaton?

 

A balatoni strandok egy része idén újdonságokkal - többi között sportpályával, új játszótérrel - fogadja a vendégeket. A fizetős strandokon a belépőjegyek ára részben emelkedik, az áfaemelés után pedig a büféárak növekedésére lehet számítani.

Sisi-programok Gödöllőn

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia meghatározó személyiségét, az  európai politikust és  magánembert idézi meg a Gödöllői Királyi Kastély „Gróf Andrássy Gyula- a lángoló zseni” c., június 6-tól szeptember 27-ig látogatható új kiállítása, az Erzsébet királynéra emlékező „Titánia lovagjai” kiállítás-sorozat, a  tavalyi Rudolf trónörökös-évet követő második fejezete.

Új horvát vámszabályok

 

Jelentősen enyhülnek május 21-től Horvátországban a beviteli vámszabályok, így az európai uniós, tehát a magyar állampolgárok is az eddiginél jóval nagyobb mennyiségben vihetnek magukkal élelmiszert.

Ingyen nyaralás a megbetegedett turistáknak

 

Mexikói szállodák ingyen nyaralást ajánlanak fel azoknak a turistáknak, akik a náluk eltöltött idő alatt elkapják a sertésinfluenzát.

Idegesítő szokások levegőben

 

Az európai utasok székük háttámlájának rugdosását tartják a legidegesítőbb dolognak repülés közben, de a ricsajozó gyerekek és a túl sokat panaszkodó útitársak is sokak ellenszenvét váltják ki – derül ki a British Airways nemrégiben készített felméréséből.

 

 

 

Sertésinfluenza, 2009. 05. 10.

2009. május 10-én 07.30 óráig 29 ország hivatalosan 4379 A(H1N1) influenza fertőzéses esetet jelentett.

 

Az utasok jogaira hívja fel a figyelmet az Európai Fogyasztói Központ

 

A szezon közeledtével az Európai Fogyasztói Központ közleményt adott ki a média számára, melyben arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy milyen jogaik vannak az utazási irodákkal szemben.

 

 

Sertésinfluenza-helyzet május 4-én

 

2009. május 4-én 06.00 óráig 20 ország hivatalosan 985 A(H1N1) influenza fertőzéses esetet jelentett.

 

Április 29.: 5-ös fokozatú riasztás

 

A WHO Főigazgatója, dr. Margaret Chan április 29-én számos szakértői konzultációt követően az influenza pandémiás riasztási fokozatát 4-esről 5-ösre emelte.

Új hétvégi sétahajójárat Esztergom és Szentendre között


Új hétvégi hajójáratot indít a Mahart a Duna-kanyar idegenforgalmának fellendítésére, májustól Esztergomból Visegrádra és Szentendrére közlekedik az e célra rendbe hozott hajó, hazai és szlovák utasokra egyaránt számítanak - közölte a társaság igazgatója szerdán.

 

 

Négyes riasztási fokozatot rendelt el a WHO

 

2009. április 28. A WHO Főigazgatója felemelte az influenza pandémia riasztási fokozatot a jelenlegi hármas fokozatról négyes szintre.

 

EP: 12 napos szabály és kártérítés a késésért közúton is

 

Hosszabb maximális munkaidő a buszvezetőknek, ez az egyik fő eleme az Európai Parlament (EP) által csütörtökön Brüsszelben elfogadott közúti közlekedési jogszabálycsomagnak.

 

 

Sertésinfluenza-megbetegedések Mexikóban és az USA-ban

 

 

A WHO legfrissebb jelentése a közép-amerikai sertésinfluenza-helyzetről

 

 

Túszejtés egy jamaicai repülőtéren


Túszokat ejtett egy fegyveres férfi a jamaicai Montego Bay város repülőterén egy indulásra készülő gép fedélzetén.
Lavinaomlás Felső-Ausztriában


Lavinaomlás történt vasárnap délelőtt Felső-Ausztriában a hinterstoderi síközpontban, a mentőalakulatok kimentettek a hó alól egy fiatal nőt. A balesetnek nincs magyar áldozata.

 

 

A válság lenyomta a hotelárakat

Jó hír az utazóknak: a gazdasági recesszió nyomán világszerte olcsóbban szállhatunk meg. Nemcsak Európában kúsztak lejjebb a hotelárak, hanem Ázsiában és Amerikában is.

Veszélyben a brit pubok

Hetente 39 brit pubot zárnak be a gazdasági válság és a hátrányos szabályozások miatt, s ez komoly veszéllyel járhat a vidéki szociális életre – derül ki egy brit kutatóintézet, a Institute for Public Policy Research legfrissebb tanulmányából, mely radikális intézkedésekre szólítja fel a brit kormányt.

 

Feladták magukat a tüntetők Bangkokban

Kedden a thai hadsereg ostromgyűrűbe fogta a piros ingesek legfontosabb bázisát, a Government House előtti színpadot, ahol a maradék kormányellenes tüntetők a békés megadás mellett döntöttek.

Új feketelista a légitársaságokról


Az Európai Bizottság április 8-án elfogadta annak a feketelistának a frissített változatát, amely az Európai Unióban biztonsági okokból repülési tilalom hatálya eső légitársaságokat tartalmazza.

 

 

A hadsereggel harcolnak a thai tüntetők

 

2009. 04.13.

 

Tüzet nyitott a kormányellenes tüntetőkre a thai hadsereg, a zavargások azonban egész nap folytatódnak Bangkokban annak ellenére, hogy harckocsik vonultak be a fővárosba. Éjjel hetven tüntető sebesült meg az utcai harcokban, a hadsereg tagadja, hogy katonái a tüntetők közé lőttek volna. Az oktatási minisztérium épülete lángol - írja a BBC.

 

Járvány miatt menekülnek a turisták Argentínából is

 

Bolívia, Brazília és Paraguay után már Argentínában is terjed a dengue-láz, csapást mérve az ország idegenforgalmára. A francia külügyminisztérium arra figyelmeztette internetes honlapján a turistákat, hogy a dengue-láz halált is okozhat, és nem létezik ellene sem oltás, sem gyógymód.

"Fizess, amit akarsz" nyaralások Spanyolországban

Egy apartman-tulajdonos azt kéri a turistáktól, annyit fizessenek, amennyit egy hét nyaralás megér nekik a Costa del Sol-on.

Tibet ismét nyitva a turisták előtt

 

2009. 04. 06.

A hét vége  óta ismét "nyitva" áll a külföldi látogatók előtt Tibet, amelyet Kína februárban és márciusban a tibeti felkelés 50. évfordulója miatt zárt le a turisták elől.

Több ezer épület összedőlt Róma közelében
Az elmúlt tíz év legsúlyosabb földrengése rázta meg Olaszország középső részét. Már ötven ember meghalt, köztük gyerekek, harmincan eltűntek, több százan megsérültek, 40-50 ezer embert kitelepítettek. A hétfő délelőtti információk szerint nincs magyar áldozata az olaszországi földrengésnek.
Elfogadás előtt a 12 napos szabály


Az Európai Parlament Közlekedési Bizottsága a múlt héten nagy többséggel megszavazta a módosított „12 napos szabály” újra történő bevezetését a buszturizmusban.

 

 

A válság miatt eddig 132 útvonalat töröltek az európai légitársaságok

 

A globális válság miatt megszorításokra kényszerülő európai légitársaságok a német Welt am Sonntag értesülései szerint 132 útvonalat töröltek menetrendjükből az elmúlt egy évben.

 

 

Európában szabad lesz a kórházválasztás


A világ minden tájáról szakértőket vonzó Európai Egészségturisztikai Konferencia (European Congress on Health Tourism – ECHT) első napjának reggelén elhangzott az egyik legizgalmasabb előadás, amely a magyar egészségturizmus számára létfontosságú témát érintett: milyen hatással lesz a határokon átnyúló szolgáltatásokról szóló, új uniós direktíva?

 

 

30 ezer kátyú Bécsben

A kemény tél nem kímélte az osztrák főváros közútjait. A mintegy 30 ezer kátyú befoltozásának a költsége akár 600 ezer euróra (mintegy 180 millió forintra) is rúghat.

Csökkenő hotelárak

Tavaly átlagosan 12 százalékkal csökkentek világszerte a szállodai árak a hotels.com Hotel Price Index-e szerint. A decemberi szállodai árak egytizedével maradtak a 2007 decemberi tarifák alatt, és csupán 1 százalékkal nőttek a Hotel Price Index 2004 januári indulásához képest - írja a Turizmus Panorama

 

Ingyen óvszer a turistáknak

A nicaraguai egészségügyi minisztérium 500 ezer óvszert oszt ki a nagyhét alkalmából a tengerparti üdülőhelyeket elözönlő hazai és külföldi turistáknak az AIDS terjedésének megakadályozására. A turisták többsége fiatal, és ők vannak leginkább kitéve a fertőzés veszélyének - magyarázta a döntést Edgar Bermudez, a tárca anyagbeszerzési igazgatója.Rövidített munkaidő a TUI-nál
Németország legnagyobb idegenforgalmi vállalata, a TUI májustól rövidített munkaidőt vezet be a kereslet csökkenése miatt.
Indul a svéd űrturizmus

Egy skandináv társaság Svédország területéről tervez rövid űrutazásokat indítani turistáknak. Az első néhány svéd szervezésű űrjáratot 2011-ben még az Egyesült Államokból fogják fellőni, de már 2012-től Svédország területéről startolnak az űrrepülők.

Újjáépítik a berlini falat

Megkezdődött a berlini fal "újjáépítése" szerdán a Brandenburgi kapu közvetlen közelében.

 

Hódít a gettóturizmus

Mumbai, johannesburgi, jakartai, Rio de Janeiro-i szegénynegyedek utcagyerekekkel és szeméthalmokkal – ez vár azokra a kalandvágyó turistákra, akik a tengerparti pihenés és a múzeumok helyett inkább az adott ország valós arcára kíváncsiak. A Gettómilliomos című film nemcsak Oscar-díjat hozott Indiának: a film forgatási helyszínéül szolgáló mumbai nyomornegyedet az idei nyár legtrendibb úti céljának tartják.

Egymillió csomagot veszítettek el

A világ légitársaságai összesen 42 millió csomagot szállítottak rossz helyre 2007-ben, s ebből több mint egymilliót helyrehozhatatlanul elveszítettek. Ez a legrosszabb statisztikai évek óta - írja a BBC News.

 

 

A legpiszkosabb szállodák

A Tripadvisor összeállításából megtudhatjuk, melyek a legproblémásabb szálláshelyek a turisták visszajelzései alapján. Ha ezekbe a nagyvárosokba utazunk, talán érdemes elkerülni az alábbi szállodákat.

Esztergom a kultúrára és a vízi turizmusra alapoz

A Duna-parti városban jelentős turisztikai beruházások kezdődtek, emellett a város a kultúrára és a vízi turizmusra építve kívánja vonzóvá tenni kínálatát a kül- és belföldi vendégek számára.

Felháborító a Ryanair újabb bejelentése

Óriási tiltakozást váltott ki a Ryanair elnökének az a javaslata, hogy a jövőben 1 fontba kerüljön a légitársaság gépeinek fedélzetén a WC használata - írja a Times Online.

Támadnak a cápák

Cápa harapott meg egy 15 éves szörfözőt vasárnap a legnagyobb ausztrál város, Sydney partjainál, három héten belül immár a harmadik cápatámadásban a környéken.

Utazás kiállítás február 27 - március 1.

Idén is várja a látogatókat az immár 32. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás.

Ausztriában hóhelyzet és lavinaveszély

A hatalmas havazás és a lavinaveszély miatt lezárt utak, megközelíthetetlen síterepek jellemzik Ausztriát. Napok óta megállás nélkül esik a hó szinte az egész országban, Vorarlbergtől Alsó-Ausztriáig. A határhoz közeli hegyekben az elmúlt napokban már 150-300 centiméter friss hó esett eddig.

Pokolgépes merénylet Kairóban

Négy halálos áldozata van a kairói pokolgéprobbanásnak, és közülük kettő külföldi állampolgár - közölte a rendőrség. A 13 sebesült között német és francia turisták is vannak.

Lezuhant egy török repülőgép Amszterdamban

Kilenc ember vesztette életét, ötvennél is többen pedig megsebesültek, amikor szerdán, a török légitársaság Isztambulból Amszterdamba tartó járata leszállás közben lezuhant, majd három részre szakadt.

Vonatjegyet mobilról

A MÁV-START az elektronikus jegyértékesítés területén újabb, az utasok kényelmét szolgáló fejlesztést hajtott végre. A közkedvelt e-Ticket rendszer révén az utazó menetjegyét már nem csak az interneten számítógépén keresztül, hanem mobiltelefonja segítségével is megvásárolhatja.

Ryanair újdonságok

Már a Ryanair 20 gépének fedélzetén is használhatjuk a mobiltelefonunkat, kezdeményezhetünk és fogadhatunk hívásokat és üzeneteket - írja a Times Online.

Még egyszerűbb a check-in a Lufthansánál

Tovább egyszerűsödik a Lufthansa utasok beszállása a repülőgépekbe: 2009. február 18-tól Európa-szerte mintegy 300 új check-in automatát helyez üzembe a német légitársaság. Elsőként a két nagy gyűjtőterminálon, Frankfurtban és Münchenben, valamint a Lufthansa Italia állomáshelyén, Milánóban helyezik üzembe az új berendezéseket, április végére pedig az összes automata cseréje lezajlik majd. Az új terminálok a korábbinál modernebb külalakkal, megnövelt képernyővel és világelsőként egy rádiófrekvenciás azonosító (RFID) rendszerrel egybekötött kártya- és útlevélolvasóval rendelkeznek.

Pokolgép robbant a kairói bazárnál

2009-02-22.

Pokolgép robbant vasárnap este a híres kairói Huszein mecset előtt, a turisták által is kedvelt Khan el-Khalili bazár tőszomszédságában. Egy francia turista meghalt a kórházban, tizenheten (köztük német, szaúdi, francia és egyiptomi állampolgárságúak) pedig megsebesültek.

Zuhan a légipiac, de sokaknak futja floridai luxusútra

Drasztikus mértékben, 15-25 százalékkal estek vissza az eladások a hazai légiközlekedési piacon az elmúlt hónapokban, a British Airways például 11 százalékos utasszám-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni, mondta el az mfor.hu-nak Anna Ingham-Grant, a cég régiónkért felelős kereskedelmi vezetője.

Júniusban megnyit az új Akropolisz-múzeum

Többszöri halasztás után végül ez év júniusában nyílik meg az új Akropolisz-múzeum. Antonisz Szamarasz görög kulturális miniszter bejelentése szerint a létesítmény ünnepélyes avatása június 20-án lesz. Eredetileg a múzeum megnyitását a 2004-es athéni olimpiához kívánták időzíteni.

Veszélyben van Galápagos

Az egyedülálló biológiai értékeiről híres Galápagos-szigetek visszafordíthatatlan károkkal néznek szembe, ha nem fékezik meg a turizmust ? állítják környezetvédelmi szakemberek.

Zátonyra futott egy kirándulóhajó a Déli-sarkvidéken

Zátonyra futott egy kirándulóhajó 64 utassal és 41 főnyi személyzettel a fedélzetén kedden a Déli-sarkvidéken, közel egy argentin kutatóállomáshoz, de sem a hajót, sem az utasokat nem fenyegeti veszély - közölte a spanyol védelmi minisztérium és az argentin haditengerészet.

Közel 3700 halottja van a zimbabwei kolerajárványnak

Közel 80 ezer ember fertőződött meg kolerával Zimbabwében, a betegségbe már 3688-an belehaltak. A WHO szerint 12 millió embert fenyeget a betegség.

Tisztességtelen pótdíjak a szállodákban

Az utazók eddig is tudták, hogy a szállodai szobákban elhelyezett mini bárok méregdrágák, csakúgy, mint a telefonálások és a mosoda is, ezért igyekeztek mellőzni ezeket a szolgáltatásokat. Most, a gazdasági válság kellős közepén a világ nagyvárosaiból egyre több szaklap és blogger figyelmeztet, hogy eddig sohasem hallott díjakat számolhatnak hozzá a szállodai számlánkhoz - írja az Origo. A pótdíjak általában 20-30 dollárral, de akár 50-100 dollárral is megrövidíthetik a turistákat. Extra költségek A-Z-ig.

Turista vagy? Nincs műtét!

A turistavízummal Kínába látogató külföldiek ezentúl nem eshetnek át szervátültetéses műtéteken, az illegális transzplantációs beavatkozásokban részt vevő helyi kórházak szintén kemény fellépésre számíthatnak - közölte a kínai Egészségügyi Minisztérium.

Több tucat halott egy amerikai repülőszerencsétlenségben

2009-02-13.

Az amerikai légiközlekedési hivatal (FAA) szerint 49-en vesztették életüket csütörtökön este a New York állambeli Buffalo közelében bekövetkezett repülőszerencsétlenségben.

Csőd szélén a párizsi biciklikölcsönző

A vandalizmus miatt került padlóra a világ nagyvárosai előtt eddig áhított példaként szereplő Velib, a párizsi bringakölcsönző rendszer. A Velibet üzemeltető cég, a JCDecaux új finanszírozási rendszert akar, mert a jelek szerint magánvállalkozásként egyedül nem tud megbirkózni a kerékpárok javításának és pótlásának óriási költségeivel.

Február 26-án Torkos Csütörtök

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében idén február 26-án ehetünk féláron az akcióban résztvevő vendéglátóhelyeken.

A Finnair a legbiztonságosabb európai légitársaság

Biztonságosabbak a légitársaságok, mint valaha. Ezt a világ nagy légitársaságait és a "fapados" cégeket is vizsgálva állapította meg éves áttekintésében a német légibaleset-kutató iroda.

128 halott az ausztrál bozóttüzekben

A hétfőn közzétett rendőrségi adatok szerint Ausztráliában már legkevesebb 128 ember vesztette életét az ország délkeleti részén napok óta tomboló bozóttüzekben.

Új közlekedési portál Bajorországban

Már ma tudni, hogy milyen lesz a holnap közlekedése; ki ne szeretne gyorsan, egyszerűen, környezetvédelem tudatosan a célhoz érni? Ezen igények kielégítésére a bajor állam, az önkormányzatok és az ipar összefogásával újfajta információs platformot indított. A [www.bayerninfo.de][1] internetportált Hermann Joachim közlekedési miniszter mutatta be a nyilvánosságnak.

Mégsem lesz "turistaosztály" a szlovén autópályákon

A szlovén közlekedési miniszter cáfolta, hogy bevezetnék a "turistaosztályt" a szlovéniai autópályákon, vagyis, hogy csökkentenék a díjat a külföldi autósok számára.

Hó alatt Párizs és London

2009-02-02.

Két évtizede nem esett ennyi hó a brit fővárosban. A buszok nem járnak és budapesti repülőjáratokat is töröltek. Jórészt összeomlott hétfő délelőttre a közúti és a légi közlekedés Londonban és környékén. A várost hosszú évek óta nem látott havazás sújtja.

Vécébérlet Velencében a turistáknak

Vécébérletet válthatnak a turisták Velencébe az interneten, ahelyett, hogy állandóan egy-egy eurót kellene előguberálniuk a nyilvános illemhelyek használatához.

Olcsóbbá váló drága országok

Korábban igen drágának számító országok váltak olcsóvá vagy legalábbis kifizethetővé a beutazók számára egyes valuták leértékelődésének köszönhetően. Az eddig nem igazán jutányos üdülési vagy bevásárlási helyszínként számon tartott Izland, Norvégia, Nagy-Britannia vagy Kanada vonzerejét nagyban növelte a hazai fizetőeszköz leértékelődéséből fakadó áresés.

Luxushotelt nyit az Iron Maiden

Évtizedeken keresztül a rockzenészek és a szállodai alkalmazottak ellenségként tekintettek egymásra: ablakon kidobált tévék, sörösdoboz-hegyek és összetört bútorzat kísért egy-egy komolyabb bulit a zenekari szobákban. Ennek mára vége, olyannyira, hogy a történelem egyik legnagyobb metálbandája most beszáll a szálloda-bizniszbe és luxushotelt nyit Nagy-Britanniában, tisztelegve a zenésztársak előtt.

Több gyerek, több ingyen csomag

A Germanwings a kisgyermekes családoknak igyekszik kedvezni: a két évnél fiatalabb gyermekek szülei a korábbihoz képest több csomagot vihetnek magukkal túlsúly fizetése nélkül. Az új szabályozás a 2009. március 29-én életbe lépő nyári menetrend valamennyi járatára vonatkozik.

A terminál 2. japán módra Mexikóvárosban

Egy japán turista annyira megszerette Mexikó city repülőterét, hogy amióta három hónappal ezelőtt megérkezett az országba, még mindig ott tartózkodik ? Hiroshi Nohara úgy döntött, a Benito Juarez Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja lesz az új otthona.

Súlyos síbalesetek - hasznos lenne a bukósisak

Továbbra is bőségesen van dolguk a hegyimentőknek és az orvosoknak a sípályák közelében. Pénteken két magyar ütközött egymással Kreischbergen, lavinaomlást és balesetet jelentettek Suhleckről (Semmering) és halálos baleset történt Zell am See mellett.

Ítéletidő tombolt Európa-szerte

Halálos áldozatokat is hagyott maga után az észak-spanyolországi térségtől Franciaország délnyugati részéig végigsöprő ítéletidő, jelentős károkat és fennakadásokat okozva a vasúti közlekedésben és az energiaellátásban. Grúziában sem jobb a helyzet.

Megcsapta a válság szele a kaszinófővárost

Las Vegast is elérte a gazdasági válság.

A németek 2008-ban is az utazás világbajnokai

A hagyományoknak megfelelően a stuttgarti CMT alatt hozták nyilvánosságra a Dresdner Bank elemzését a világturizmus fejlődéséről és a németek utazási kiadásairól.

A görögök a legsegítőkészebb vendéglátók

Az Ongo.hu nemrégiben a véleményeteket kérdezte számos, az utazáshoz köthető témakörben. A szavazás komoly visszhangot kapott, hiszen 10 ezernél is többen klikkeltek kedvenceikre vagy éppen utálatuk/csalódásuk tárgyára, amelynek eredményeképpen számos meglepő és elgondolkodtató sorrend alakult ki.

Ingyenes bécsi online térkép

Hivatalosan is elérhetővé vált az első ingyenes internetes bécsi térkép, amely a készítői szerint precíz, aktuális és sokoldalúan használható.

Szállodai elbocsátás csábítás miatt

Egy törökországi szálloda menedzsmentje minden egyes férfi alkalmazottját elbocsátotta miután kiderült, hogy idősebb brit hölgyeket csábítottak el, írja az International Travel Insurance Journal.

Cápariadó Horvátországban

Hatalmas, körülbelül hét méter hosszú cápa jelent meg vasárnap a horvátországi Pula kikötőjében. A látogatás strandszezonban sem lett volna életveszélyes.

Felújítják a schönbrunni Sissi-múzeumot

Hozzávetőleg 2,6 millió látogató kereste fel tavaly Bécs egyik legfőbb történelmi és kulturális látványosságát, a schönbrunni kastélyt.

Szükségállapot a Fidzsi-szigeteken

Szükségállapotot és a fosztogatások megakadályozására éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok Fidzsi-szigeteken az erős viharok és árvizek okozta pusztítások miatt.

Ausztriában kötelező lehet a síeléshez a védősisak

Több osztrák tartomány vezetése is mérlegeli a védősisak használatának kötelezővé tételét a sípályákon azt követően, hogy Dieter Althaus türingiai tartományi kormányfő az új év első napján súlyos balesetet szenvedett a stájerországi Donnersbachwald síparadicsom egyik lejtőjén: az 50 éves politikus kizárólag annak köszönheti életét, hogy sisakot viselt.

Két családot kiment Gázából Magyarország

2009-01-05.

13 embert Jordániába menekítenek magyar diplomaták a háborús Gázából. Engedélyeket, okmányokat és kísérőket is szereznek nekik.

Az elmúlt fél évszázad egyik legbiztonságosabb éve volt 2008. a repülésben

Az utóbbi öt évtized egyik legbiztonságosabb éve volt a 2008-as a légi közlekedésben - közölte pénteken (2009.01.02.) a légi baleseteket regisztráló nemzetközi iroda, a genfi székhelyű BAAA.

Mészárol a kolera Afrikában

Több mint 1500 embert ölt meg a kolera augusztus óta Zimbabwéban.

Halálos síbaleset: a thüringiai miniszterelnök egy asszonyal ütközött

2009-01-02.

Súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában Dieter Althaus, a németországi Thüringia szövetségi tartomány miniszterelnöke: az 50 éves politikust az ausztriai Pongau (Salzburg tartomány) egyik kórházának intenzív osztályán ápolják.

Életveszélyes a Velencei-tóra menni

Még csak négy centiméter vastag a jég Agárdnál, az illetékesek arra kérnek mindenkit, hogy ne korcsolyázzanak a befagyott Velencei-tavon.

Elmaradnak a szilveszteri mulatságok az arab világban

Egyiptomban és Dubaiban a palesztinokkal való szolidaritás jegyében elmaradnak mindazok a rendezvények, amelyeket az állam anyagi támogatásával készítettek elő.

Magyar orvosi csoport indult Egyiptomba

2008-12-31.

Szerda délután menetrendszerinti járattal indul Kairóba a Baptista Szeretetszolgálat három fős egészségügyi csoportja, hogy segítséget nyújtson a katonai támadás palesztin sérültjeinek.

Izrael elutasítja a tűzszünetet

2008-12-31.

Az izraeli biztonsági kabinet elutasította a Gázai övezetre vonatkozó nemzetközi tűzszüneti javaslatokat, és úgy döntött, hogy folytatja a Hamasz elleni katonai műveleteket.

Halálos ítéletidő pusztít Spanyolországban

2008-12-27.

Négy ember halt meg a Spanyolország egyes vidékein tomboló ítéletidőben. Egyedül Barcelona térségében három ember vesztette életét. A katalán főváros kikötőjében egy éjjeliőrt ragadtak magukkal a hatalmas hullámok. Ugyanez lett a sorsa egy férfinek Gandia kikötőjénél, Valenciától délre.

Külügyi figyelmeztetés az Egyiptomba indulóknak

2008-12-27.

"A magyar állampolgárok csak szervezett keretek közt látogassanak a Sínai-félszigetre, mert lehetséges, hogy az offenzíva nyomán Egyiptomnak azon a részén is romlik a biztonsági helyzet"

Sztrájk a római repülőtéren

A Külügyminisztérium azt tanácsolja az légiutasoknak, hogy kerüljék el az olasz fővárost.

Orosz turisták súlyos balesete Izraelben

Vízmosásba fordult egy orosz turistákkal teli autóbusz Izraelben; a legújabb jelentések szerint 30 ember meghalt és 21-en megsérültek. A mentők szerint a baleset a Negev-sivatagban történ, ahonnan több mentő és helikopter szállította el a sérülteket.

Hihetetlen? Hűtik a homokot a dubai hotel strandján

A dubai Palazzo Versace luxushotel vendégeinek nem kell megégetniük a talpukat a strandon sétálva, mert kiépítenek egy rendszert, amelynek segítségével megfelelő hőmérsékletre hűtik a homokot.

Hószakadás Spanyolországban, mínusz 50 fok Szibériában

Havazás okozott felfordulást Spanyolországban és Franciaországban, heves esőzések és viharok Olaszországban, szélviharok és lavinaveszély Svájcban.

Franciaország: nagy fennakadások a havazás miatt

A téli időjárás jelentős fennakadásokat okoz az országutakon és a vasúti közlekedésben is Franciaország középső és déli részén. A szombat éjjel kezdődött sűrű havazás és szélviharok következtében a Francia-középhelység és a Földközi-tenger partvidékén 13 francia megyében kellett riadókészültséget elrendelni. A hóréteg vastagsága egyes helyek már elérte a 60 centimétert.

Derékig érő hó a szomszédban

2008-12-12.

Derékig érő hó hullott csütörtökre virradó éjszaka az ausztriai Karintia déli és nyugati részén, súlyos fennakadásokat okozva a közlekedésben.

Svájc csatlakozott a schengeni övezethez

2008-12-12.

Pénteken 0 órakor megszűnt az utazók módszeres ellenőrzése Svájc államhatárain, miután az alpesi ország e napon csatlakozott az Európai Unió jelentős részére kiterjedő schengeni övezethez.

Megbénult Görögország

2008-12-10.

Újabb összecsapások törtek ki tüntető fiatalok és az utcára vezényelt rohamrendőrök között szerdán Athén belvárosában. Az általános sztrájk miatt megállt az élet Görögországban.

Halálos lavinabalesetek a francia hegyekben

Fekete hétvégét zártak a francia síterepek, amelyeken az előző napok hatalmas havazásai után jelentősen megnövekedett a lavinaveszély. Szombaton és vasárnap is történt halálos baleset, az egyik síelő pályán kívül, a másik egy lezárt fekete pályán síelt.

Eljegyzése közben az óceánba veszett egy fiatal nő

Elnyelt az óceán egy fiatal nőt percekkel a lánykérés előtt az Egyesült Államokban. Holttestét még mindig keresik.

Elhúzódhatnak a görögországi zavargások

2008-12-09. Újabb zavargások és tüntetések voltak hétfőn Görögországban, tiltakozásul a rendőri erőszak ellen, miután egy rendőr lelőtt szombaton Athénban egy 15 éves fiút, aki társaival együtt rátámadt egy rendőrautóra. Ha elhúzódnak a tiltakozások, összemosódhatnak más megmozdulásokkal is. A Külügyminisztérium felhívja a Görögországba látogató magyarok figyelmét, hogy kerüljék a tüntetések környékét.

Zavargások dúlnak Görögországban

2008-12-07.

Görögország több városában is kirakatokat vertek szét és üzleteket gyújtottak fel tüntetők, miután rendőri intézkedés közben lelőttek egy 15 éves fiút Athénban. A belügyminiszter felajánlotta lemondását.

Oltás nélkül egy lépést se!

Fertőző májgyulladás-járvány van Európa kedvelt nyaraló- és síterepein, ezért oltást javasolnak a szakemberek a téli utazóknak. Elsősorban a Földközi-tenger melegebb országaiba és a szlovák, cseh síterepekre készülőknek kell óvatosabbnak lenniük.

Zátonyra futott egy óceánjáró

2008-12-05

Zátonyra futott egy turistákat szállító óceánjáró luxushajó az Antarktisz partjainál, de az a veszély nem fenyegeti, hogy elsüllyedjen - közölte az argentin haditengerészet csütörtökön. A kapitány közölte, hogy senki sem sérült meg.

Párizsban ragadtak a fapados miatt

2008-12-04.

Nyolcvan magyar utas rekedt szerdán délután egy francia reptéren, miután az egyik fapados légitársaság nem indította el menetrend szerinti budapesti járatát. Műszaki okokkal indokolták a járatkimaradást. Az utasok este szembesültek azzal, hogy az éjszakát Párizsban kell tölteniük, és többek beszámolója szerint a légitársaság sorsukra hagyta őket: maguknak kellett szállásról és élelemről gondoskodniuk. Végül csütörtökön délelőtt indultak el Budapestre.

Távoztak a tüntetők az elfoglalt bangkoki reptérről

2008-12-03.

Elhagyták a bangkoki repteret szerdán a kormányellenes tüntetők. Az ellenzéki tüntetők azért döntöttek így, mert az alkotmánybíróság választási csalások miatt kedden feloszlatta a kormánypártot. A nyolc napja megszállt reptéren két napon belül állhat helyre a forgalom.

Svájc is schengeni tag lett

November 28-tól Svájc is csatlakozott a Schengeni övezethez, azonban a földi határok december 12-én, a légi határok pedig 2009 március 29-én bomlanak le.

A Thaiföldön rekedt magyarok fele már hazautazott

A Thaiföldön rekedt és a bangkoki nagykövetségen bejelentkező magyarok közel felének már sikerült hazautaznia - közölte kedden Balogh András nagykövet az MTI telefonos megkeresésére. A diplomata elmondta, hogy a magyar képviseletet több mint száz magyar állampolgár kereste fel.

Nem lesz áremelés az ír pubokban!

A gazdasági válság elérte Írország kocsmáit is. A helyiek már óvatosabbak, kevesebbszer állnak meg egy italra.

Európai városok víz alatt - szokatlanul magas a dagály

2008-12-01.

A tenger szintje a szokásoshoz képest százhatvan centiméterrel emelkedett meg a nap közepére és még mindig emelkedik.

Pokolgép robbant a bangkoki reptéren

2008-12-01.

A detonációban 13 ember sérült meg.A robbanószerkezet a kormányellenes tüntetők között lépett működésbe. A merényletben három ember súlyosan megsebesült. Az elmúlt két napban ismeretlen elkövetők immár harmadszor támadták meg hasonló módon a Don Muang repülőtérnél összegyűlt ellenzékieket.

Több mint száz magyar ragadt Bangkokban

A thai kormány ingyenes szállodai helyeket és napi háromszori étkezést biztosít a repterek blokádja miatt a fővárosban ragadt turistáknak.

Ötezer emberrel akartak végezni a mumbai terroristák

Igazi vérengzésre készültek a mumbai terroristák az indiai hatóságok szerint. Az egyelőre adatokkal alá nem támasztott feltételezések szerint ötezer emberrel akartak végezni. Az indiai politikusok Pakisztánra mutogatnak, bár a régi rivális kormánya mindent megtesz a feszültség enyhítéséért.

A Külügyminisztérium a bangkoki utazások elhalasztását javasolja

A Külügyminisztérium a legnagyobb thaiföldi repülőtér megszállása miatt azt kéri, hogy, aki Bangkokba utazik, vagy azon keresztül akar az ázsiai országba, esetleg a földrész más államába menni, az egyelőre halassza el útját, vagy válasszon más útvonalat.

Most semmiképpen ne induljon Mumbaiba!

Szerencsére nincs magyar áldozata a szerdai Mumbaiban (Bombay) elkövetett összehangolt terrorakciónak, melyben a jelenlegi információk szerint százegyen életüket vesztették, a sérültek száma pedig meghaladja a háromszázat. Az utóvédharcot folytató terroristák három különböző helyszínen még több tucat túszt, köztük sok külföldit tartanak fogva. A Külügyminisztérium mindenkit óv attól, hogy kiutazzon.

Lövöldözés és sérültek: csata Bangkokban

Sikeres volt a tegnapi thaiföldi tüntetés: megakasztották a Parlament munkáját. A demonstrálók ma még tovább mentek: a kormányt akarják ellehetetleníteni. Eközben a helyi televízió felvételei szerint a tüntetők vasrudakkal és kézi lőfegyverekkel támadtak rá a kormánypárti felvonulókra, amely során legalább hat ember megsérült.

Veszélyben a Sárga-folyó

Egy tudományos kutatás most közzétett eredményei szerint a kínai Sárga-folyó egyharmada az ipari hulladékok miatt erősen szennyezett és vize mindenféle felhasználásra alkalmatlan- írja az AP hírügynökség.

200 éves Thomas Cook

Az 1808-ban született Thomas Cook, az utazásszervezés úttörője, idén november végén lenne 200 éves. Az általa létrehozott cég büszkén viseli az alapítója nevét és ünnepli ezt a dicséretes napot.

Turisták százezrei Obama nyomában

Londonban a nemrégiben befejeződött utazás kiállításon, a WTM-en látványosan megugrott az érdeklődés az újonnan megválasztott elnök, Barack Obama családjának egykori lakóhelyei iránt. Indonéziában, Japánban, Kenyában és Hawaiion minden iskolára, minden játszótérre, de még a legegyszerűbb chicagói hamburgerezőre és a kis fodrászatra is kíváncsiak a turisták, ahol az elnök valaha, vagy éppen a múlt héten megfordult.

Másfélszeresére drágul az útlevél

Negyven százalékkal többet fizethetünk jövő nyártól az útlevélért. Vagyis: az öt évre érvényes okmányért hatezer helyett hét és fél ezer forintot kell leszurkolni, a tíz esztendeig használható útlevél ára pedig tízezerről 14 ezerre nő - írta a keddi Népszabadság.

Európa legjobb karácsonyi vásárai

Az európai nagyvárosokban már november közepétől számos karácsonyi vásár várja azokat, akik már jóval advent előtt egy kis karácsonyi hangulatot szeretnének magukba szívni. S persze a sült gesztenye, a mézeskalács, a forralt bor és a puncs illatát.

Lerohanta a tél Európát

A hét végén Európa nagy részén beköszöntött a tél: sokfelé sűrű havazás nehezítette a közlekedést, több országban hóviharok, hófúvások, szélviharok voltak, Görögországban pedig megbénult a hajóforgalom. Többen életüket vesztették, Moszkvában megdőlt a melegrekord és jelentős mennyiségű hó esett.

Weimari karácsony

November 24-én, hétfőn ünnepélyes körülmények között világítják ki a 21 méteres karácsonyfát Weimar főterén.

Gyilkos viharok Ausztráliában

Erőteljes ciklonszerű viharok söpörtek végig Ausztrália délkeleti partvidékén, az ítéletidőben egy ember meghalt, házak rongálódtak meg, és több mint 230 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül - közölték hétfőn az ausztrál hatóságok.

A bécsi forgalom biztonságosabb

Ausztriában Bécsben lehet a legbiztonságosabban közlekedni az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) kimutatása szerint, míg a legveszélyesebb pont e szempontból az alsó-ausztriai Horn.

Maláriajárvány tört ki Indiában

Pánikba estek az indiai Banpur falu lakói, miután az egyik helybéli, Kalpana Mondol (23) péntek este meghalt maláriában. A nőnek az elmúlt hét folyamán magas láza volt és csütörtökön a Shaktinagar District Kórházba került.

Buszbaleset Tibetben: 18 halott

Tizennyolc halálos áldozatot követelt egy autóbusz-baleset Tibetben, közölték hétfőn a kínai hatóságok.

Mától vízummentesen utazhatunk Amerikába

November 17-től hét újabb ország, köztük Magyarország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba.

Vége az egyforintos repülőjegyeknek

November elsején lépett hatályba az az új uniós rendelet, melynek értelmében megszűnnek a félrevezető repülőjegy árak. A rendelet arra kötelezi a légitársaságokat és az olcsó repülőjegyeket hirdető honlapokat, hogy a repülőjegyek árában tüntessék fel az összes adót, illetéket és egyéb díjakat.

Felújítják a bécsi Naschmarktot

Felújítják az osztrák főváros egyik turistacsalogató látványosságát, legforgalmasabb és leghíresebb piacát, a Naschmarktot. Az átalakítás terve elkészült, véglegesen decemberben hagyják jóvá, és a munkálatok 2010 tavaszán kezdődnek majd.

Testközelben a tornádókkal - egyre felkapottabb a "vihar-turizmus"

Egy-két mérföldnyire, testközelben lenni egy igazi tomboló tornádóval? Az idei viharszezonban, több mint ezer tornádó söpört végig az Amerikai Egyesült Államokon. Azonban a vihar elől nem mindenki menekül ám el, egyre felkapottabbá vált ugyanis a vihar-turizmus főként Tornado Alleyben - a Sziklás hegység és az Appalache hegység között elhúzódó hatalmas területen. A fanatikus viharvadászok képesek még a legvadabban tomboló tornádókat is közvetlen közelből csodálni és ezért ráadásul nem is kis összegeket fizetnek.

Halálos baleset ért egy magyar turistát a Lengyel-Tátrában

Halálos baleset ért a Lengyel-Tátrában egy túrázó magyar nőt, amikor egy erős széllökés lesodorta az egyik hágóról - közölték hivatalos források vasárnap Zakopanéban. A szerencsétlenül járt nő két útitársa könnyebben megsérült és egy zakopanei kórházba szállították őket.

Víz alá került a velencei Szent Márk tér

2008-11-02.

Víz alatt áll Velence történelmi központjának egy része. A 108 centiméterrel megemelkedett víz a lagúnaváros mintegy tíz százalékát öntötte el, egyebek közt a Szent Márk teret és a Rialtót is.

Görögországban strandidő, Észak-Európában hó

2008-11-02.

Sokan strandoltak vasárnap Görögországban az évszakhoz képest rendkívül enyhe időjárást kihasználva, eközben Észak-Európában lehullott az idei első hó.

Sárgaláz Madeirán

A sárgaláz már a mediterrán világot sem kíméli, az Aedes Aegypti nevű szúnyog, a Dengue (sárgaláz) vírusának egy potenciális hordozója, terjedni kezdett Madeira fővárosában.

74 év után újra októberi hóesés Londonban

Hosszú évtizedek leghidegebb októbere köszönt Nagy-Britanniára, 74 év óta először esett hó ősszel Londonban. Délkelet-Angliában minusz négy fokot mértek.

Alkoholtilalmat vezetnek be az Alexander Platz-on

Jövőre lesz negyven esztendős a berlini Alexander Platz nemzetközi hírű tévétornya, és jó esély van rá, hogy ismét emberi külsőt kap Berlin legendás főtere. A Neptun-szökőkút, a világóra és a Vörös Tanácsháza környékén a két német állam újraegyesítése óta alkoholista csoportok vertek tanyát. A ?szesztestvérek? kiseprűzése még idén megkezdődik - jelentette az RBB regionális rádió szenátusi forrásokra hivatkozva.

A vonat vécéjébe szorult egy ember karja

Egy 26 éves férfi karja órákra beszorult a La Rochelle - Bordeaux közt járó TGV szerelvény vécéjébe. Ki kellett szerelni a vécét és azzal együtt vitték kórházba az áldozatot.

November 17-től nem kell vízum az USA-ba

Hét ország - köztük Magyarország - állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba - jelentette be Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter hétfőn Prágában.

Egyre több a kanyarós Európában

Gyors növekedést mutat a kanyarós esetek száma Európában: június végéig háromszor annyian betegedtek meg, mint az előző év azonos időszakában - jelentette egy német orvosi folyóirat.

Meztelenül mutatná az utasokat a leszavazott testdetektor

Az Európai Parlament (EP) nem fogadta el az egész testet vizsgáló reptéri detektorok használatának kiterjesztését.

Nem biztonságosabbak az utazások a középkoriaknál

A szakértők Sussex levéltáraiban vizsgálták át a halottkémek 1485 és 1688 között készített jelentéseit, és azokból kiderül, hogy a sérülések 30 százalékát az utazások okozták. Ilyen lehetett, ha valaki beleesett egy árokba, vagy ha elütötte egy lovas, vagy egy szekér. Voltak, akik lóról leesve haltak meg, illetve 1000 esetből 43-an a kocsikról lezuhanva lelték halálukat.

Egységesítené az EU a reptéri díjakat

Szerda este folytat vitát Strasbourgban az Európai Parlament az Európai Bizottság javaslatáról, amely irányelvvel szabályozná a nagyobb uniós repülőtereken fizetendő díjakat, a domináns piaci helyzettel való visszaélés megakadályozása érdekében.

Nem töri meg az utazási kedvet a hitelválság a UNWTO szerint

Az idén az üzemanyag-drágulás volt az a tényező, amely valamelyest visszafogta a turizmust, az energiaárak konszolidálódása után azonban várhatóan visszatér a korábbi növekedési pályára az idegenforgalmi ágazat teljesítménye ? hangoztatta az ENSZ mellett működő turisztikai világszervezet vezetője.

Válság: Sármellék téli álomba szenderül

2008-10-20.

A Ryanair járatszámaink csökkentése miatt ezen a héten ideiglenesen leáll a menetrend szerinti légi utasforgalom a FlyBalaton repülőtéren. A dolgozók 60-70 százalékát elküldik.

Egészségügyi szükségállapot hirdettek!

2008-10-18.

Egészségügyi szükségállapotot hirdettek a nemrég kitört hepatitis-járvány miatt a kelet-szlovákiai Stara Lubovna megyében.

Norovírus-járvány - már ketten meghaltak

2008-10-18.

Egy aucklandi idősek otthonában kitört norovírus járvány okozta két ember halálát és több mint tízen kórházba kerültek Új-zélandon.

Megkaptuk a vízummentességet

2008-10-17.

Újabb hét ország polgáraira, köztük a magyarokra is kiterjesztik a vízummentes beutazás lehetőségét az Egyesült Államokba - jelentette be George Bush.

Leégett a prágai kiállítási palota

2008-10-17.

Kigyulladt csütörtökön este a prágai kiállítási palota. A műemlék épület egyik szárnya teljesen leégett és összeomlott.

Vissza a hagyományos foglaláshoz?

A nyaralók újra a tradicionális foglalási módszereket részesítik előnybe, ismét felkeresik az utazási ügynökségeket, mert abban bíznak, hogy azok így nagyobb biztonságot garantálnak nekik a gazdasági krízis ideje alatt ? derül ki egy médiatanulmányból.

Újabb hurrikán-riadó

Egyes fokozatú hurrikánná erősödött az Omar trópusi vihar a Virgin-szigetek felett, Puerto Ricótól keletre - közölte szerda reggel a miami székhelyű országos hurrikánközpont.

Hatmilliárdért már az űrben van

2008-10-15.

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a hatodik űrturista.

Péntektől nem kell vízum az USA-ba?

2008-10-14.

Magyarország öt másik aspiráló országgal együtt akár már péntektől részese lehet az amerikai vízummentességi programnak; George Bush elnök aznap tesz ünnepélyes bejelentést a Fehér Házban - tájékoztott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet.

Atombunkerből nullacsillagos szálló

Svájcban a turisták hamarosan kipróbálhatják a világ első nullacsillagos hotelét, egy korábban nukleáris bunkerként működő földalatti építményt.

Tilos tonhalra menni Horvátországban

2008-10-14.

Bár az 50 ezer forintos engedélyeket még kiadták erre a hónapra, a sporthorgászok már nem futhatnak ki hajóikkal a horvát kikötőkből. A hivatásos halászflották kiszedték ugyanis az engedélyezett tonhalmennyiség 98 százalékát.

Luxus hajóút már 700 dollárért

Amióta a hajózás kénytelen-kelletlen elvesztette a jelentőségét, mint közlekedési eszköz, az iparág a szórakoztatás és kényelem felé fordult. Nemrég újabb hajó csatlakozott a világ gigaméretű tengerjáróihoz, amelyek elképesztő szolgáltatásokkal várják a vízre szálló utazókat. Itt még valódi fű is nő a fedélzeten!

Gerincsérülések és sokk egy kényszerleszállás után

Néhány utasnak a gerincoszlopa sérült meg, mások csak rettenetesen félnek újra repülőre ülni miután 30 percet töltöttek egy kényszerleszállást végző Qantas Airbuson. A 303 utasból 36 sérült meg, tizenketten súlyosan.

Ljubljana a legveszélyesebb fővárosok között

Gyalogosnak lenni és kerékpározni Berlinben meg Párizsban érdemes Európában. Idilli helyzetet Máltán jegyeznek, ahol évek óta nem történt halálos baleset. Budapest sereghajtó, csak a dugók védenek az autósoktól.

Repülőgép-katasztrófa Nepálban

Tizennyolc utas, köztük 12 német és 2 svájci turista vesztette életét a Nepál hegyei között történt repülőgép-szerencsétlenségben. A katasztrófát csak egy nepáli utas élte túl.

Hazahozzák a Tunéziában rekedt magyarokat

Újabb utazási iroda mehet csődbe az [origo] információi szerint. Ezúttal a Desert Voyages nevű cég húzta le rolót. A cég utasai Tunéziában ragadtak, de kedd éjjel már hazaszállítják őket.

Novembertől lehet vízum nélkül utazni Amerikába

2008-10-07.

A tervek szerint novemberben csatlakozhat Magyarország az amerikai vízummentességi programhoz, ekkortól utazhatnak vízum nélkül a magyarok az Egyesült Államokba - tudta meg az MTI kedden diplomáciai forrásból.

Cápatámadás Dalmáciában

2008-10-07.

Ötméteres cápa harapott meg hétfőn egy szlovén búvárt Vis-sziget közelében. A 43 éves férfi életet az mentette meg, hogy nem esett pánikba. Megsebezte az állatot, majd elmenekült és segítséget kért. Serülése súlyos, sok vért vesztett, de nincs életveszélyben.

Pucér turistát kergettek a japán császár kertjében

Órákon át hülyét csinált a japán rendőrökből egy spanyol turista a japán császári kertben. Csoportjának egyik tagja beleejtett valamit a vízbe, ő pedig meztelenül utána ment. A rendőrök hiába kérték, hogy jöjjön ki és öltözzön fel, ő megdobálta őket.

Öko-sziget lesz 2015-re Gozo

A máltai kormány tervei szerint Gozo, a földközi-tengeri állam második legnagyobb földdarabja öko-szigetté válhat 2015-re, idézte Giovanna Debono-t, a miniszterelnököt jelenleg helyettesítő minisztert a The Malta Independent.

Online jegyvásárlás Európa és Észak-Amerika vasúthálózatára

A RailEurope, a világ legnagyobb vasúti hálózat értékesítője és az őt Magyarországon képviselő Tensi Kft termékbemutató keretében ismertette a több mint 240.000 km-es európai vasúti hálózat legfontosabb útvonalait, valamint a kiszolgáló vonatokat.

Sms roaming: EU javaslat az árak visszaszorítására

Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács is elfogadja az Európai Bizottság javaslatát, 2009. július 1-től jelentősen csökkenhetnek a külföldről küldött és ott fogadott sms-ek díjai, megkímélve ezzel a fogyasztókat sok kellemetlen meglepetéstől és bizonytalanságtól.

Emberrablás Egyiptomban: futni hagyták a túszokat?

Nem használtak fegyvert az Egyiptomban elrabolt turisták kiszabadításakor egy német lap hétfői információi szerint.

Erőszakos turisták

A fiatal turisták körében növekvő erőszak mögött a nagymértékű drog- és alkoholfogyasztás áll - derült ki egy új kutatásból.

Malária-ellenes kampány indut Párizsban

Párizsban kedden egy fotókiállítással egybekötött nemzetközi malária-ellenes kampány indult el, mely az évente 2-3 millió ember halálát okozó betegséget mutatja be ? nyilatkozta a PANA-nak Mich?le Barzach, a projekt egyik kezdeményezője. ?A döntés már maga a győzelem: Tegyük a maláriát a múlt betegségévé? címmel futó kampány lehetőséget teremt a találkozásra azoknak az északi és déli színészeknek, akik harcolni akarnak a malária ellen.

Januártól nem kell vízum Amerikába?

Göncz Kinga jó esélyt lát arra, hogy január 12. körül életbe lép az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás - a külügyminiszter erről Chicagóban, a helyi magyarság vezetői előtt beszélt vasárnap.

Januárban indul a bontás a 2-es terminálon, szálloda is épülhet

Miután az augusztusi hétvégeken látványossá vált a Ferihegyi repülőtér áteresztő kapacitásainak szűkössége ? és a privatizációs szerződés is előírja a fejlesztést -, januárban megkezdik a 2A és a 2B terminálok közötti rész bontását, hogy annak helyén egy korszerű utasforgalmi csarnokot hozzanak létre.

Vir: karnyújtásnyira a 21. századtól

Népszabadság - Féderer Ágnes - 2008. szeptember 23.

A zadari kórházban eddig vir-szindrómaként jegyezték a szennyezett víz okozta betegségeket. A törvénytelen építkezések paradicsomaként elhíresült horvát szigeten végre elkezdődik a csatornázás. Feltéve, hogy a nemrég legalizált ingatlanok tulajdonosai, köztük magyarok is, kinyitják a pénztárcájukat.

Makarska megmenekült a tűztől

Közel 36 órás küzdelem után vasárnap kora estére sikerült megfékezni a makarskai tüzet. A dalmát városban most már csak füst és korom emlékeztet a hétvége drámai óráira. Komolyabb személyi sérülés szerencsére nem történt, és nem égett le egyetlen ház sem.

Csökkenő síbérlet-árak Kelet-Stájerországban

A tavalyinál olcsóbb lesz a síelés az idei téli szezonban Kelet-Stájerországban. A magyar határhoz közeli Joglland sívidék síliftjei ? St. Jakob, Mönichwald, Strallegg, Wenigzell ? kedvezményes árakkal várják a téli sportok szerelmeseit.

2009: vízum nélkül Amerikába

Megszületett az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozáshoz szükséges utolsó megállapodás végleges szövege, jövő év elejétől várhatóan vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - jelentette be Göncz Kinga külügyminiszter.

Ausztriában már havazik

Esővel, hideg széllel és hóval köszöntött be az ősz Ausztriában.

A napi csúcshőmérsékletek általában tíz-tizenkét Celsius fokkal maradnak alatta a sokévi átlagnak Ausztriában.

Lejár az egyforintos repülőjegyek ideje

Az Európai Parlament új, légi közlekedési szolgáltatásról szóló rendelettervezetében a repülőjegyárak egyértelmű, átlátható feltüntetését szabályozza annak érdekében, hogy a fogyasztókat ne lehessen félrevezetni.

Galambetetés és nyilvános szex egy árban

Népszabadság - Féderer Ágnes - 2008. szeptember 15.

Szabálytalan parkolás, gyorshajtás, tiltott helyen dohányzás - Horvátországban egy peches nap elviheti akár a fizetésünk felét. De ez még mind semmi az olasz szigorhoz képest: Velencében például negyedmillió forintra is büntethető, aki fedetlen felsőtesttel mászkál.

Hatalmas pusztítást végzett az Ike hurrikán

2008-09-14.

Akár 18 milliárd dolláros kárt is okozhatott Texasban az Ike hurrikán a CNN hírtévé szerint; vasárnapi meg nem erősített hírek szerint négyen haltak meg a szélörvény miatt.

Százezreket érint egy brit utazási iroda csődje

2008-09-12.

200 ezer ember utazási terve vált semmivé, és 90 ezren rekedtek külföldön, miután minden idők talán legnagyobb idegenforgalmi csődjét jelentette be a harmadik legnagyobb brit utazási cég, az XL.

Börtön szabadtéri pezsgőzésért Dubaiban

Az arab országok a természeti, kulturális látnivalók és szórakozási lehetőségek elképesztően gazdag választékával csábítják az utazókat, de bizonyos dolgokat sokkal komolyabban vesznek, mint azt gondolnánk, és ezekre bizony érdemes fokozottan figyelni, ha szeretnénk elkerülni a bajt.

Ike nem siet

2008-09-10.

Az Ike névre keresztelt hurrikán Texas felé vette az irányt szerdán, miután elhagyta Kuba partjait. A karibi szigetországban négyen meghaltak, tetőket vitt el a szél és fákat csavart ki gyökerestől. Ennek ellenére Kuba a közeli Haitihoz képest szerencsésen megúszta a hurrikánt.

Ön dönt: kávé füsttel vagy anélkül

Népszabadság - Féderer Ágnes - 2008. szeptember 9.

Nem lesz teljes tiltás, csak korlátozás, úgy tűnik, hatékonyan lobbiztak a vendéglősök. A dohányzók érdekeit is figyelembe véve szabályozzák majd a nyilvános helyen füstölést Horvátországban.

Szigorítják a biztonsági ellenőrzéseket a légitársaságoknál?

2008-09-09.

A múlt havi madridi légi katasztrófa nyomán, szigorúbb biztonsági ellenőrzéseket helyezett kilátásba az EU közlekedési biztosa.

Eddig 313 embert kellett kisegíteni a bajból a tengeren

A legtöbb balesetet a féktelenül száguldozó motoros jachtok okozzák az Adrián, de most jön még csak a vitorlázási szezon. A parti őrség szerint a horvát tengeren épp olyan kaotikus állapotok uralkodnak, mint egy-egy nyári hétvégén a közutakon.

14 szlovákiai halott egy horvátországi buszbalesetben

2008-09-07.

A kassai rendszámú autóbusz 49, többségében idősebb utassal szombaton este indult Kassáról, a baleset Gospic város közelében történt vasárnap reggel.

Haitin hatvanegy ember halálát okozta a Hanna

2008-09-04.

Legkevesebb 61 halálos áldozatot követelt a Hanna hurrikán Haitin, miközben az Atlanti-óceán felett kialakult újabb, Ike névre keresztelt szélörvény rendkívüli erőre tett szert.

Új veszély leselkedik a turistákra Olaszországban

Az ITIJ arról számolt be legutóbbi számában, hogy rengeteg olyan rablás és vasúti fosztogatás történik mostanában Olaszországban, amikor a tolvajok drogokat használnak az áldozatok hatástalanítására.

Kínában közlekedik majd a világ leggyorsabb nagysebességű gyorsvasútja

Kínában, a Sanghaj és Peking között épülő új vonalon a szerelvények 380 kilométeres óránkénti sebességgel szállítják majd az utasokat, ezzel az eddigi 12 órás út 4 órásra csökken.

Halottak maradtak Gustav után

2008-09-02.

Közvetve hét ember halálát okozta az Egyesült Államokban a hétfőn Louisiana államban partot ért Gustav hurrikán. Egymillió háztartás maradt áram nélkül. Mind a hét haláleset közlekedési balesetben történt, négyen akkor haltak meg Georgia államban, amikor kocsijuk egy fának csapódott. A vihar korábban a karibi térségben 94 halottat követelt.

Rendkívüli állapot Bangkokban

2008-09-02.

Rendkívüli állapotot léptetett életbe a thaiföldi kormány az ország fővárosában kedden, néhány órával azután, hogy a városban összecsaptak egymással kormánypárti és ellenzéki tüntetők. A televíziókban és a rádiókban felolvasott rendelet értelmében az öt fősnél nagyobb nyilvános gyűléseket feloszlatják. A katonaságot felhatalmazták rendfenntartó feladatok ellátására, és korlátozható a helyzetről szóló, "pánikkeltő vagy erőszakra felbujtó" hírek közzététele.

Elérte az USA partjait, New Orleans felé tart a Gustav hurrikán

2008-09-01.

A hurrikán már elérte a Mexikói-öböl partjait; eddig kétmillió ember hagyta el az otthonát.

Hány gombóc engedélyezett autót vezetőknek a sörízű fagylaltból?

Népszabadság - Féderer Ágnes

Ütközés után elszabadult katamarán a zadari kikötőben, 100 ezer eurós főnyeremény helyett utcára tett pókerjátékosok Bolban, a Vis környékén fogott szardíniák pedig olykor ötszörös áron jutnak vissza Splitből a szigetre - az elmúlt napok horvátországi híreiből válogatunk.

Gusztáv lecsapott: Kuba is veszélyben

2008-08-26.

A Gusztáv névre keresztelt trópusi vihar, amely időközben hurrikánná erősödött, a Haitin okozott kiadós esőzéseket követően most a Dominikai Köztársaságot és Kubát fenyegeti.

Feloldották a cunamiriadót - Nagy erejű földrengés volt Indonéziában

2008-08-26.

Nagy erejű földrengés rázta meg helyi idő szerint kedd délelőtt az indonéziai Jáva szigetét, de áldozatokról és károkról eddig nem érkeztek hírek.

Többet fizettetne egy hotel a túlsúlyos gyerekek ebédjéért

Botrányt kavart egy leedsi hotel, miután új módszert vezetett be a vasárnapi ebédek árának meghatározására. Az Oulton Hall-ban ebéd előtt lemérik a 15 év alatti gyerekeket, és többet fizettetnek a szülőkkel a túlsúlyosaknak ítélt kamaszok ebédjéért.

Újabb lövöldözés a spanyol turistaparadicsomban

2008-08-24.

A csütörtöki lövöldözés után újabb fegyveres incidens történt szombaton a spanyolországi Marbellában, amelyet Costa Del Sol gyöngyszemének tartanak, és nagyon kedvelt a turisták körében. Ezúttal a Nikki Beachnek nevezett strandbárban dördültek el lövések, és két embert találatak ért.

Tragédia az Alpokban: nyolcan megsérültek, tízen eltűntek

2008-08-24.

A lavinaomlás a Mont Blanc du Tacul hegycsúcsnál történt vasárnap hajnalban. Nyolc hegymászó megsérült, tíz másik - közöttük több svájci és osztrák állampolgár - eltűnt vasárnap a francia Alpokban, a Mont Blancon lezúduló lavinában - közölték a helyi hatóságok.

Bekeményít az egyiptomi rendőrség

Míg a kairói utakon a helyiekre szigorúbb közlekedési intézkedések, addig Gizában a turistákra fémdetektoros kapuk és biztonsági kamerák várnak augusztustól. Az egyiptomi hatóság nemcsak a piramisok körüli ?zsibvásárt? elégelte meg, hanem az egyre romló közúti statisztikákat is.

Kisebb földrengés volt a horvátországi Rijeka közelében

2008-08-24.

Kisebb földrengés volt szombaton este Fiume (Rijeka) közelében, de anyagi károkat nem okozott - jelentette vasárnap a Hina horvát hírügynökség.

Egymilió forintos táskát talált egy cavtati pincér

Népszabadság - Féderer Ágnes - 2008. augusztus 17.

Mini cunami Mali Lošinj szigetén, egy feledékeny vendég 5000 euróval és hitelkártyákkal teli táskát hagyott el Cavtatban, és jót tesz a Plitvicei-tavak látogatottságának a horvát autópályákon kialakult zsúfoltság. Friss hírek az Adriáról.

Hepatitis A járvány dúl a cseh fővárosban

Csehországban hepatitis A járvány tört ki, a megbetegedések 90 %-át a fővárosból, Prágából jelentették a cseh egészségügyi hatóságok. Mindeddig 130 beteget regisztráltak, ami kettővel több, mint a tavalyi évben összesen nyilvántartott hepatitis A megbetegedés.

Védik a piramisokat a turistáktól

Vissza akarjuk adni a piramisok bűvös varázsát - hangsúlyozta Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője azzal a 26 millió dolláros (4,15 milliárd forintos) programmal kapcsolatban, amellyel rendet kívánnak teremteni a Ghízai fennsíkon.

Medve támadt a német turistára a Kárpátokban

2008-08-15.

Medve sebesített meg súlyosan egy 26 éves német turistát a Déli-Kárpátokban. A férfi túl van az életveszélyen, a hegyi mentőszolgálat stabilizálta állapotát és a legközelebbi kórházba szállította - jelentette a Mediafax román hírügynökség.

Mit együnk Tunéziában?

Tunézia még ma is az egyik legnépszerűbb afrikai úticél a magyarok körében ? különleges ízekkel csábító konyhája csak egyike a meggyőző érveknek, amiért érdemes ezt az országot választanunk nyaralásunk helyszínéül.

A Külügyminisztérium a dél-oszétiai fegyveres konfliktus miatt nem javasolja a grúziai utazást

2008-08-09.

Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője azután nyilatkozott így, hogy grúz parlament bevezette a hadiállapotot. Hozzátette, hogy a minisztérium információi szerint jelenleg nincsenek magyar turisták vagy üzletemberek Grúziában. Az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban tíz magyar teljesít szolgálatot, ők jól vannak - mondta Kohári Lajos.

Olajban úsznak a turisták Porečban

Népszabadság - Féderer Ágnes - 2008. augusztus 9.

Valószínűleg egy tankhajó hibás az Isztria nyugati partján megjelent olajfoltok miatt. Féláron kínálnak féléves szlovén autópálya matricákat az eBay aukciós weboldalon, és újítottak a rijekai taxisok. Ezentúl szinte buszként működnek, több utast is felvesznek, ha egy irányba mennek. Adriai hírturmix.

Az olasz tengerpart idén a sláger

A legtöbb honfitársunk vízparton kívánja eltölteni éves szabadságát - mondta el Nagy Gábor, a NagyUtazás.hu független utazási portál vezetője. A szervezett városlátogatások mellett a szakember kiemelte: adataik szerint a külföldön nyaralni vágyó magyaroknak a tavalyi évben - a június 1. és augusztus 31. közötti időszakban - 21,5 százaléka választott olyan úticélt, ahol élvezhette a tengerpart adta lehetőségeket.

10 halott, 100 sérült a cseh vonatkatasztrófában

2008-08-08.

Kisiklott egy nemzetközi vonatszerelvény pénteken délelőtt Csehországban; a balesetben legalább tíz ember meghalt, s több mint százan megsérültek - közölte a cseh rendőrség. Magyar áldozatról egyelőre nem tudnak.

Adria jelentő (2008 augusztus 4-10.)

Népszabadság ? Féderer Ágnes ? 2008. augusztus 4.

A drágaságra panaszkodnak a legfrissebb felmérések szerint leginkább a turisták. A horvátok, csehek, szlovénok és magyarok átlagosan 10 ezer forintot költenek el naponta és fejenként az Adria partján. A franciák ennek dupláját, a németek 14 ezer forint körül, az angolok és oroszok pedig akár 25 ezernél is többet.

A Lufthansa 140 járatot töröl pénteken

2008-08-08.

A német Lufthansa pénteken újabb 140 járat törlését jelentette, leánycége, a CityLine pilótáinak sztrájkja miatt. A Cockpit pilótaszakszervezet felhívására a pilóták 36 órás sztrájkot kezdtek helyi idő szerint szerda éjfélkor, a péntek délig tartó munkabeszüntetés ismét súlyos fennakadásokat okoz a légitársaság útvonalain.

Robbantottak egy szocsi strandon

2008-08-07.

Robbanás történt csütörtökön délelőtt a fekete-tengeri orosz üdülőparadicsom, Szocsi területéhez tartozó egyik strandon, két ember életét vesztette, további három megsérült, közülük egy súlyosan.

Sárgaság terjed Prágában

2008-08-07.

Sárgaságjárvány van terjedőben Csehországban. A legrosszabb a helyzet Prágában, ahol az eddigi megbetegedések mintegy 90 százalékát mutatták ki - közölték a cseh egészségügyi hatóságok csütörtökön Prágában.

Könnyen hamisítható a 45 országban használt e-útlevél

Könnyen hamisítható a negyvenöt országban bevezetett e-útlevél. A hatóságok eddig az okmány mindenek felett álló hamisíthatatlanságát bizonygatták, a The Times által felkért holland szakember azonban nem egészen egy óra alatt legyártott két új, a nemzetközi felismerőrendszer által valódinak elfogadott útlevelet.

Ideiglenes nyári konzuli ügynökség a horvátországi Splitben

2008-június 15. ? szeptember 15. között ideiglenes konzuli ügynökség működik Splitben. Feladata a dalmát tengerparton nyaraló magyar turisták érdekvédelmének ellátása.

A bajbajutott magyar állampolgárok a konzult a 00 385 99 558 5555 mobilszámon érhetik el.

(2008. június 12.)

Forrás: Külügyminisztérium

Nőtt az angliai maláriás megbetegedések száma

32 százalékkal növekedett az akár végzetes következményekkel is járható malária megbetegedések száma az Egyesült Királyságban az elmúlt húsz évben, mivel a helyiek egyre sűrűbben utaznak a betegséggel erősen fertőzött területekre és nem fordítanak figyelmet a megelőzésre ? állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány.

Felesége levágott fejével rohangált a gyilkos Santorinin

Lefejezte feleségét, ellopott egy rendőrautót és megsebesített öt embert egy ámokfutó görög Szantorini szigetén -- számol be az MTI.

Elvehetik a laptopokat az amerikai határon

Se konkrét gyanú, sem indok nem kell ahhoz, hogy a nemzetbiztonság emberei határozatlan időre elvegyék az USA-ba beutazóktól az adathordozó eszközöket, és lemásolják azok tartalmát. A kritikusok szerint az új szabályok sértik a civilszférát.

Antalya veszélyben: pokoli tűz a népszerű török üdülőhely közelében

2008-08-01.

Öt falu lakosait már kitelepítették; több száz magyar turista nyaral a környéken, de nincsenek veszélyben...

Városban ölt embert egy medve Romániában

Brassó belterületén lett medvetámadás áldozata egy romániai fiatalember.

Bedugulnak a horvát sztrádák

2008-08-02.

A letenyei határátkelőn a szombat hajnali órákban a hosszabb-rövidebb kocsisor ellenére folyamatos volt a haladás kifelé, a horvát autópályákon azonban már péntek délután óta rendkívül nagy a forgalom, az alagutaknál és a fizetőkapuknál állandósultak a dugók.

Nyaralás internetfüggőknek

Egyre többen vannak, akik akkor sem képesek leszállni a hálóról, ha pedig éppen ez volna a feladat, kikapcsolni, pihenni netán könyvet olvasni vagy játszani. Ha már így döntöttek, legalább legyen könnyű dolguk.

Péntektől véglegesen megszűnik a határőrség Szlovákiában

A szlovák határőség szervezetének összesen 23 épülete marad üresen, miután augusztus elsejétől megszűnik a határőrség Szlovákiában.

Kiváló vízminőség a horvát strandokon

Horvátország strandjainak vízminősége túlnyomórészt első osztályú, a 885 part közül mindössze 15 szennyezett fürdőhelyet találtak - közölte honlapján a horvát környezetvédelmi tárca.

Árvíz a Tiszán, de nem kell lemondani a tokaji nyaralásról

Pócza Sándor vízügyi szakaszvédelem vezető tájékoztatása szerint a Tiszán igen magas vízállásokat alakító árhullám levonulóban van. A Tisza vízrendszeréhez tartozó Bodrog vízszintjei szintén emelkednek, a fentiek miatt III. fokú készültségi szintet is elérő árhullám várható. Ez pedig elönti a Bodrogzug hullámterét és az rakamazi üdülőterülete is ? tájékoztatta szerkesztőségünket a tokaji Tourinform.

Adriai jelentő (2008. július 28 - augusztus 3-ig)

Népszabadság ? Féderer Ágnes ? 2008. július 28.

A következő 2-3 hétben sajnos nem nagyon lehet megúszni kisebb-nagyobb sorakozás, araszolás, várakozás nélkül a tengerre lejutást. Aki már pénteken elindul, esetleg elkerülheti a nagyobb dugókat.

Ezer veszély les ránk a Tiszából

Hol ne fürödjünk, mi a teendő borulásnál, és mennyi idő, míg kiérnek a vízimentők? Túlélési tippek a Tiszánál nyaralóknak.

Teltház lesz Pekingben az olimpián

Közel két héttel a megnyitó előtt minden jegyet eladtak az olimpia pekingi eseményeire, már csak néhány vidéki eseményre vannak tikettek - jelentették be hétfőn a szervezők. Az idei olimpiára összesen 6,8 millió jegyet adtak ki, melyeket külföldön és belföldön egyaránt értékesítettek.

Hétfőtől sztrájk a Lufthansánál

Meghatározatlan időre szóló sztrájk kezdődik hétfő éjféltől a legnagyobb német légitársaságnál, a Lufthansánál. A mostani munkabeszüntetés 13 év óta a legnagyobb sztrájk lesz a vállalatnál, a légitársaság szinte teljesen megbénulhat.

A világ négy legdrágább városából három Európában található

A világ négy legdrágább városából három Európában található

Harmadik éve Moszkvát találja a legdrágább városnak a turisták szempontjából a Mercer személyzeti tanácsadó cég felmérése, amely elsősorban a szállás, az étkezés és a közlekedés költségeit veszi figyelembe.

Az orosz fővárosban nagyon drága például a kávé, amelyből egy csésze a nyilvános helyeken felszolgálással együtt 10,40 dollárba (kb. 1560 forintba) kerül. A városok listájának második helyén Tokió áll, a harmadikon London, a negyediken pedig Oslo található. A felmérés összehasonlító rendszerében New York City turistaköltségeit vették 100-nak. Az utolsó helyen álló Asuncion, Paraguay fővárosa hatodik éve a legolcsóbb hely a felmérés szerint. (Napi Online)

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Moszkva a világ legdrágább városa

Londont és Tokiót megelőzve Moszkva a világ legdrágább városa. Az orosz fővárosban az árak több mint harminc százalékkal haladják meg a kiindulási alapként szolgáló New York tarifáit. A 143-as listának nincs az első harmadában Budapest, így olcsóbb, mint Pozsony, Varsó vagy Prága.

Adriai jelentő (2008. július 21-27.)

Népszabadság ? Féderer Ágnes ? 2008. július 21.

Szúnyogriasztó mindenképpen kerüljön a táskákba, hatvan éve nem volt ugyanis olyan invázió az Adria mentén, mint mostanában.

Új webes szolgáltatás az Amerikába utazók részére

Az Egyesült Államokba utazók mostantól még az indulás előtt felgyorsíthatják a check-in folyamatát a swiss.com oldalon található új szolgáltatással, mely lehetővé teszi számukra a személyes adatok előzetes megadását, a reptéren történő adatszolgáltatás szükségessége nélkül.

Rekord méretű járattörlés, Budapestet is érinti

Bérköveteléseik alátámasztására újabb sztrájkot kezdtek kedd déltől a Lufthansához tartozó CityLine és Eurowings légitársaságok pilótái. A szerda éjfélig tartó munkabeszüntetés minden korábbinál súlyosabb fennakadásokat okozhat a két légitársaság útvonalain.

Megérkeztek a tolvajok is az Adriára

Népszabadság - Féderer Ágnes - 2008. július 18.

Soha ennyi lopást nem jelentettek a horvát Adria mentén, mint az utóbbi hetekben. Kempingekre, strandokra szakosodott tolvajbandák fosztogatják a nyaralókat. Nem árt vigyázni azonban a benzinkutaknál sem. A rendőrség szórólapokon figyelmeztet.

Súlyos magyar baleset a rekord adriai forgalomban - és tippek a szombati csúcs kikerülésére...

Népszabadság - Féderer Ágnes - 2008. július 20.

Stabilizálódott a szombaton hajnalban balesetet szenvedett, súlyosan megsérült magyar házaspár állapota. Horvátországban ez volt a turistaszezon eddigi legforgalmasabb hétvégéje, mérlege: hét halálos baleset, 40 ezer autó Sveti Rok és Mala Kapela alagutaknál, 30 ezer utas a spliti kikötőben.

Tippek a szombati csúcs kikerülésére...

4 bomba a spanyol tengerparton, három fel is robbant

2008-07-20. Spanyolország - Három pokolgép robbant fel vasárnap délelőtt

Spanyolország északi részén lévő strandokon, a helyi tűzoltóság egy névtelen telefonáló bejelentése után egy negyedik robbanószerkezetet is megtalált - közölte a cantabriai Laredo rendőrsége. A detonációkban senki sem sérült meg.

Határátkelés: szórólapoznak a rendőrök

2008-07-19.

Hiába a folyamatos tájékoztatás, nehéz megváltoztatni a török vendégmunkások kialakult szokásait, ezért jelenleg is több mint tíz kilométeres kocsisor torlódott fel a röszkei autópálya-határátkelőhely előtt az M5-ös autópályán - mondta szombaton késő este a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek.

Ne fürödjenek Budapestnél a Dunában!

2008-07-19.

Nagy eséllyel megbetegszik, aki a Duna fővárosi szakaszában fürdik. A víz nagyon szennyezett, számolt be az RTL Klub híradója.

Vigyázzunk a horvát tengerparton

2008-07-18.

A turisták hiányos ismeretei és felelőtlensége miatt minden évben számos halálos baleset éri a Horvátországban nyaralókat, ezért a horvát tengeri és hegyi mentők figyelmeztetésként összefoglalták a tragédiák leggyakoribb okait.

Gyermekmentő is szolgál a Balatonnál

Speciális gyermek-mentőkocsit állított szolgálatba kedden a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat Balatonlellén; az autó máris túl van két bevetésen - közölte Gesztes Éva alapítványi elnök.

Az EU szabályozni kívánja az sms-díjait

Az Európai Bizottság javaslatot tesz arra, hogy ne terheljék többletdíjakkal azt aki, külföldi útján sms-üzeneteket küld. A bizottság szerint jelenleg a szövegek- és adatok továbbításának díja, ha az sms küldője külföldön tartózkodik, tízszer akkora lehet, mint az otthoni sms küldés.

Autópálya-díjat vezet be Németország?

Fizetőssé válhatnak a német autópályák a személygépkocsik számára, ha a berlini kabinet elfogadja egy, a gazdasági minisztérium megbízásából készített szakvélemény javaslatait.

Adriai jelentő (2008. július 14-20.)

Kánikula és nyaralók rohama - így summázhatnánk a turisztikai főszezon kezdetét. Az előző hétvégén több mint 600 ezren érkeztek a horvát tengerre, emiatt hatalmas sorok alakultak ki az autópályák fizetőkapuinál, de nem volt jobb a helyzet a Split felé vezető út két nagy alagútjánál sem (Mala Kapela és Sveti Rok), ahol időnként 14 kilométeres sorban torlódtak fel a járművek.

Útlevél vagy személyi igazolvány Ausztriába?

Az elmúlt napokban napvilágot látott hírekre reagálva az Osztrák nemzeti Idegenforgalmi Képviselet közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe: melyben rámutatnak: bár 2007. december 21. óta nincs ellenőrzés az osztrák határon, az Ausztriába utazóknak rendelkezniük kell személyazonosságot igazoló okmánnyal (személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel), s az útlevelet és az újabb típusú személyigazolványokat minden további nélkül el is kell fogadniuk a hatóságoknak.

Hiába a figyelmeztetés, egyre több a bőrrákos beteg

Az Egyesült Államokban jelentősen emelkedett a fiatal nők körében a melanómások száma, a férfiak között azonban az orvosok nem tapasztaltak ilyen emelkedést.

Pekingben nem látni a szmogtól

A kínai hatóságok fogadkoznak, hogy augusztusra, az olimpiai játékok kezdetére Peking légszennyezettségi mutatói meg fognak felelni az Egészségügyi Világszervezet követelményeinek. A BBC mérései azonban azt mutatják: a kínai főváros levegőjének szennyezettsége jelenleg többszöröse a megengedettnek. Volt nap, amikor hétszeresen lépte túl az elfogadható értékeket.

Első osztályú az adriai strandok vízminősége

Az Adriai-tenger horvátországi partjainak a 885 strandján a vízminőség túlnyomó többségében első osztályú, mindössze 15 szennyezett fürdőhelyet találtak - közölte honlapján a horvát környezetvédelmi tárca.

Hastífusz a Fülöp-szigeteken

Visayas (a Fülöp-szigetek egyik szigete) egészségügyi hivatala bejelentette, hogy 48 hastífuszos megbetegedést regisztráltak egy faluban, amely csupán hét kilométerre helyezkedik el Abuyog várostól.

Új trend: selfness a szállodákban

Wellness-hétvége helyett lehet, hogy hamarosan selfness-napokra fizetnek be az életmód-trendeket követők, legalábbis annyira hódít az új trend, elsősorban német nyelvterületen. Lényege, hogy a passzív wellness helyett arra ösztönöz, hogy személyiségünket fejlesszük. A német Jövőkutató Intézet szerint azok az utazási ajánlatok a legkeresettebbek, amelyek nemcsak élményeket, hanem a személyiség fejlődését ígérik ? írja az Index. Utazási és szállodai csomagként is léteznek ilyen termékek, utóbbi már hazánkban is elérhető.

Leszakadt egy hullámvasút Dániában

2008-07-06.

Műszaki hiba miatt leszakadt egy hullámvasút egy dániai vidámparkban, a balesetben négy ember megsérült, egyikük sincs életveszélyes állapotban. A hullámvasutat nemrég javították ki, a rendőrség most azt vizsgálja, hogy betartották-e a műszaki és a biztonsági előírásokat.

Betakarják a gleccsert

2008-07-07.

Sokat nem segít az a takaró, amivel bevonták a Dosdé-gleccser egy részét, de kísérletnek jó: szeptemberre kiderül, mennyit sikerült megmenteni belőle.

Évente hatszázezer elhagyott laptop

2008-07-07.

Hetente 12 ezer laptopot hagynak el az amerikaiak a reptereken, ezeknek mindössze harmada kerül elő.

Komoly kockázatot vállal, aki számítógépével rendszeresen jár repülőterekre, főleg amerikaiakra, egy felmérés szerint ugyanis reális esély van rá, hogy menet közben valahol elveszti.

Öngyilkos merénylet Kabulban: 28 halott

Huszonnyolc ember vesztette életét hétfőn a kabuli indiai nagykövetségnél, amikor egy öngyilkos merénylő, robbanószerrel teli autójával az épület kapujának hajtott.

Adriai kisokos

2008-07-04

Hús- és tejtermék-korlátozás, komoly közlekedési bírságok, mobiltelefonos interaktív útikönyv, magyar rendőrök és ideiglenes konzuli szolgálat ? a FigyelőNet összegyűjtötte a Horvátországba utazókat érintő újdonságokat, előírásokat. Ezek ismeretében már tényleg nekivághatunk az Adriának.

Akik már most a síelésre gondolnak

Síoktató konferencia megrendezéséről írtak alá megállapodást a Síoktatók Nemzetközi Szövetsége (Internationaler Verband für Schneesport-Instruktoren, IVSI) és a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ). A megállapodás értelmében 2009. január 24. és 31. között Magyarországon, a mátraszentistváni Sípark területén tartják meg a szervezet soros kongresszusát.

Gyermekbénulás-járvány Afrikában

A 2003-as, három éven át pusztító kitörés után újra az ENSZ figyelmének középpontjába került a járványos gyermekbénulás eseteinek rohamos növekedése Nigériában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által már a kihalás szélén állónak tartott polio vírus ezzel néhány éven belül immár másodszor bizonyítja, hogy a fekete-afrikai rossz közegészségügyi helyzet akár globális veszélyt is jelenthet.

Hétfőn különösen veszélyes a Nap

2008-06-23.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőn 8,1-es extrém UV-B sugárzás várható. A következő napokban is magas 7,5-ös, 8-as értékhez közelíthet a sugárzás mértéke.

Egyre többen használják szabadidős sportra az üdülési csekket

2007 január elseje óta használható fel sport célra az üdülési csekk, s úgy tűnik egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. 2007-ben, kimondottan szabadidős sportolási lehetőséget kínáló szolgáltatónál, 119 helyszínen, 190 millió Ft értékben vettek igénybe sportszolgáltatást üdülési csekkel.

Mobilos idegenvezetést kínálnak Horvátországban

Horvátországban ingyenes, interaktív térképpel kiegészített mobiltelefonos idegenvezetést is igénybe vehetnek az utazók, de fizetős szolgáltatásként több múzeum kínálata ugyancsak megismerhető a hordozható telefonok segítségével - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-vel vasárnap.

Beviteli szabályok Montenegróba

Ahogy Montenegro egyre népszerűbb lesz a hazai utazók körében, nem árt tisztában lenni az ország beviteli szabályaival. Somogyi Zoltán, Magyarország montenegrói nagykövete az állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozására hozott intézkedésekről tájékoztatta a Turizmus Panoráma Bulletin olvasóit.

Biztonsági telefon Lengyelországban

Június 2-ától hívható a nyaranta külföldi turisták részére működtetett biztonsági telefon Lengyelországban. A hívásokat angol, német és orosz nyelven, naponta 10-20 óra között fogadják a kollégák, akik minden témában igyekeznek a külföldiek segítségére lenni. A 00 48/ 800 200 300-as számot a vendégek ingyenesen, a 00 48/ 608 599 999-es számot normál tarifáért hívhatják.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Kínában járványok várhatóak - az olimpiára utazóknál elengedhetetlen az egészségügyi felkészülés

A kínai földrengés következményeként kitörő járványok megelőzése kulcsfontosságú ? áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb közleményében. A probléma azért is rendkívül fontos, mivel augusztusban többmillió látogatót várnak az országba az Olimpia kapcsán.

Szigorított határellenőrzések az EB idején

A labdarúgó Eb idején Hegyeshalomnál és Fertődnél magyar területen folytat szúrópróbaszerű határforgalmi ellenőrzést az osztrák rendőrség ugyanolyan jogkörrel, mintha Ausztriában járna el ? hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón, ahol az osztrák és a magyar rendőrség képviselői ismertették a június 7-én kezdődő labdarúgó Eb miatt július 2-ig visszaállított határellenőrzés részleteit.

Légi segítség válsághelyzetben

Külföldi válsághelyzetben bajba jutott magyar és más uniós állampolgárok légi úton való kimenekítéséről írt alá együttműködési megállapodást a Malév és a Külügyminisztérium május 30-án.

Kanyaró - és kullancs encephalitis járvány Svájcban

2008-05-29.

A svájci Szövetségi Közegészségügyi Intézet állásfoglalása alapján a Svájcban előforduló kanyaró és kullancs encephalitis megbetegedések megelőzésével kapcsolatban az országos tiszti főorvos az alábbi közleményt teszi közzé: A 2008-as Futball Európa Bajnokság egyike azoknak a legnagyobb eseményeknek, amelyet valaha rendeztek Svájcban. Habár hasonló rendezvényeken fertőző betegségekkel kapcsolatos esemény nem történt, jelen pillanatban néhány betegség kapcsán az átlagosnál nagyobb kockázattal számolhatunk.

Hepatitis-tudatlan utazók

2008-05-29.

Az utazók gyakran nem veszik figyelembe, hogy a legtöbb népszerű úti célpont ? így Csehország, Egyiptom, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, Tunézia és Törökország ? veszélyes lehet, mivel közepes vagy magas a hepatitis A és B fertőzöttek aránya az országban. Például a német hepatitises esetek 73 %-a Európában (beleértve Németországot is) fertőződött meg, holott sokan azt gondolják, ez az egzotikus, fejlődő országok betegsége ? hangsúlyozták az Utazási Medicina Nemzetközi Társasága (ISTM) európai konferenciáján, melynek egyik kiemelt témája az utazók hepatitis-kockázata és védelme volt. A konferencián többek között publikáltak egy nyugat-európai kutatást is, amelyben az utazók egészségügyi felkészültségét vizsgálták.

Itt az első Országos Nyílt Golf Nap

Országos nyílt napot rendez június elsején a Magyar Golf Szövetség. A nyílt napon az összes magyarországi golflétesítmény térítésmentesen látogatható, minden érdeklődő részt vehet egy bemutatóval egybekötött ingyenes golfoktatáson ? jelentette be Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke a május 23-án megtartott sajtótájékoztatón.

Halálos cápatámadás Mexikóban

2008-05-24. FigyelőNet, MTI

Egy hónapon belül már a második halálos kimenetelű cápatámadás történt a hét végén Mexikó csendes-óceáni partjainál.

Újabb lépéssel közelebb az amerikai vízummentességhez

Május 20-án az amerikai és a magyar kormányzat képviselői kézjegyükkel látták el azt a megállapodást, melynek értelmében Magyarország kötelezettséget vállal az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjére. Szilvássy György tárca nélküli miniszter az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: életbe lépéséhez országgyűlési megerősítésre is szükség van, az erről szóló törvényjavaslatot a napokban nyújtják be a parlamentnek. Az előzetes információk szerint a kérdés mind az öt párt támogatását élvezi.

A világ első teljesen zöld szállodája

Az InterContinental Hotels Group (IHG) megalkotta a világ első 100 százalékban környezetbarát szállodáját, amelyet szakemberek, környezetvédők és turisták észrevételeiből fejlesztenének tovább.

Vízummal, vízum nélkül...

2008-05-05.

Az európai kontinensen már csak öt olyan ország van, ahová beutazva magyar állampolgároknak vízumra van szükségük. Ezek: Azerbajdzsán, Belarusz, Oroszország, Örményország és Törökország.

Kilencszáz turista rekedt Kínában a földrengés miatt

2008-05-15.

FigyelőNet, MTI

Az utazási irodák adatai szerint 893 külföldi és 2601 belföldi turista kényszerül várakozásra a földrengés következtében. A Szecsuán tartománybeli hegyvidéki területet elsősorban az óriáspandák miatt keresik fel a külföldiek.

A Külügyminisztérium ismételten nem javasolja a libanoni utazást

A Külügyminisztérium javasolja, hogy halasszák el tervezett utazásukat mindazok, akik Libanonba kívánnak utazni.

A tárca eddig sem tanácsolta a libanoni utazást, de most, hogy május 7. óta egyre feszültebb a helyzet Bejrútban, ismételten felhívja figyelmet az utazás kockázataira. A libanoni fővárosban az elmúlt napokban a szembenálló felek közötti összecsapások fokozódtak: egyre több a fegyveres összetűzés, és nő a halálos áldozatok valamint a sérültek száma.

Mobiltelefonnal is be lehet szállni a Lufthansa járataira

Április 28-tól mobil beszállókártyát is használhatnak a Lufthansa Hamburg és München, illetve Hamburg és Frankfurt közötti járatainak utasai a beszálláshoz. Ha az utas ezt a kényelemes megoldást választja, e-mailben, vagy SMS-ben kap egy elektronikus beszállókártyát az internet-képes mobiltelefonjára. Ez az e-beszállókártya a fontosabb adatokat, így az utas nevét, a járat számát és az indulás időpontját egy kétdimenziós vonalkódon tartalmazza, így a csak kézipoggyásszal rendelkező utasoknak a beszálláshoz mindössze a biztonsági ellenőrzést kell elvégezniük. A beszállási kapunál egy szkenner olvassa le a mobiltelefonról a jegy adatait és az utas teljes mértékben papírfelhasználás nélkül repülhet a Lufthansa járaton.

Elindult az Independence

Május másodikán indult első hivatalos útjára a Royal Caribbean International legújabb, egyben a világ legnagyobb utasszállító hajója, az Independence of the Seas, a Freedom of the Seas és a Liberty of the Seas harmadik ?ikertestvére? az angliai Southamptonból. A 160 ezer tonnás monstrum, amelynek 1817 kabinjában összesen 4370 vendég fér el, novemberig európai körutazásokra csábítja a hajózni vágyókat, elsőosztályú szolgáltatásokkal, rengeteg szabadidős, sport és szórakozási lehetőséggel.

A vendégeket többek közt fűtött medencék, fitnesz részleg, golfpálya, mászófal, szörfmedence, sportpályák, jégpálya, színházi előadások és jégrevük, számos vendéglátóegység, üzletek, konferenciatermek, éjszakai bárok és kápolna várja.

Az Independence idén nyáron főleg 14 éjszakás Mediterrán kincsek és Olasz Mediterrán elnevezésű utakat kínál southampton-i indulással. Szintén Dél-Angliából indulnak a négy éjszakás írországi és Channel Islands utak, és három alkalommal 11 éjszakás kanári-szigeteki túrát szerveznek. Ezt követően az Independence áthajózik az Egyesült Államokba, hogy novembertől Fort Lauderdale-ből induljon a kelet- és a nyugat-karibi térség megismertetésére.

A Royal Caribbean International-t Magyarországon a Tengerjáró Kft képviseli, további információ: info@rccl.hu vagy 36-1/999 1414 telefonszámon.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Terrorakciókra figyelmeztetik a Kínába utazó amerikaiakat

Az USA külügyminisztériuma a közelgő pekingi olimpiára tekintettel figyelmeztetést adott ki a játékokra készülő turistáknak, miszerint erősen megnövekedett a kockázata annak, hogy a közeljövőben szélsőséges csoportok terrorista akciókat hajtanak végre Kínában.

Üdülési csekkel a strandra

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány közleményben hívta fel a figyelmet, hogy üdülési csekkel hazánkban közel 200 fürdőben fizetheti ki a vendég a belépőt nem csak a csekk tulajdonosa részére, de a vele együtt pihenők részére is. Budapesten 15 fürdő várja az üdülési csekkel érkezőket, többek között a hétvégén kapuit megnyitó Dagály fürdő, a mostanra felújított Gellért fürdő, de ugyanúgy az egész évben üzemelő nagy népszerűségnek örvendő Széchenyi fürdő is. Az üdülési csekkel rendelkezők bővebb tájékoztatást az elfogadóhelyek részletes listájáról az alapítvány honlapján a www.udulesicsekk.hu weboldalon találhatnak.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Magyar hotel a világ legjobbjai között

FigyelőNet

A Lánchíd 19 design hotelt beválasztották a világ 65 legjobb új szállodája közé. A hotel az elismerést különleges építészeti és formatervezési megoldásainak, szobái kreatív koncepciójának, valamint gyönyörű panorámájának köszönheti.

Szigorodó vámszabályok Montenegróban

Június 1-től, a nyári turistaszezon kezdetétől megszigorodnak a montenegrói vámszabályok, s a beutazás költségesebbé is válik. A határt átlépő minden gépjármű után környezetvédelmi adót kell fizetni, amely 10 eurótól (személygépkocsik és legfeljebb kilenc személy szállítására alkalmas kisbuszok) egészen 150 euróig (kamionok) terjed.

Egészséges utazás

A 3Plusz Program: Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban címmel elindított programmal arra kívánja motiválni az utazási irodákat az Országos Tisztiorvosi Hivatal, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek az utazók elindulás előtti egészségügyi felkészítésére, az egészséggel kapcsolatos utazási információk átadására ? tájékoztatott Ocsai Lajos, a Járványügyi Főosztály vezetője az április 23-án megtartott sajtótájékoztatón.

Évente ugyanis minden tízedik utazó megbetegszik nyaralása során, holott megfelelő védekezéssel a kellemetlenségek jelentős része megelőzhető lenne. A most elindított program egy évre szól, jövő év márciusáig tart. Jelentkezni a www.utazaselott.hu/3Plusz weboldalon lehet, innen tölthető le az a részletes, folyamatosan frissülő információs csomag is, melyet az egészséggel, járványüggyel kapcsolatos információk összetettsége miatt, az irodák munkájának segítésére állított össze az OTH. A hivatal két kategóriában díjazza azokat az irodákat, akik a legtöbbet tesznek ügyfeleik biztonságos utazásáért. Az utazásszervezőket és az utazásközvetítőket külön értékelik, a győztesek a címet egy évig használhatják. A program fontos része a munkatársak tréningje, megfelelő tájékoztatással többletpontok gyűjthetők. Az akcióra a MUISZ tagirodák pályázhatnak. A program népszerűsítésében a MUISZ is szerepet vállal, részleteit a szervezet májusi közgyűlésén ismertetik a résztvevőkkel.

Elhangzott: idén is folytatódik a háziorvosok körében tavaly elindított, szintén az útnak indulók felkészítésére kitalált Útlevél a biztonságos utazásért program, melyhez az aktív háziorvosok közel 20%-a csatlakozott.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulleitn

Újra határellenőrzés Ausztriában

2008-04-17.

Ausztria a labdarúgó Európa-bajnokság idejére biztonsági okokból visszaállítja az ellenőrzést a határokon. A 2008. június 7-29. között megrendezésre kerülő sportesemény alatt a busszal érkezőknek Bécsbe, Salzburgba és Klagenfurtba behajtási engedélyt is kell szerezniük, ez hamarosan megvásárolható lesz az interneten.

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Légitársaságok legfrissebb feketelistája

2008-04-15.

Az Európai Bizottság pénteken tette közzé a működési tilalom alá tartozó légitársaságok legújabb feketelistáját. Az Ukraine Cargo Airways-zel már a harmadik ukrán légitársaság került fel a tiltottak listájára. A listán a legtöbb légitársasággal a Kongói Demokratikus Köztársaság, Indonézia és Kirgizisztán "büszkélkedhet", de Egyenlítői-Guinea-i, libériai, Sierra Leone-i és szváziföldi is társaságok is szerepelnek rajta. (Pénzcentrum)

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Továbbra sem lehet Tibetbe utazni

2008-04-14.

A tibeti idegenforgalmi hatóság utasította a térség utazási irodáit, hogy további értesítésig egyelőre nem szervezhetnek utakat a himalájai területre külföldi látogatók számára.

Cápa támadott meg egy ausztrál szörföst

2008-04-08.

Az ausztráliai Queensland partjainál cápa támadott meg egy fiút szörfözés közben. Társa a partra húzta a sérült szörföst, életét azonban már nem tudták megmenteni.

Mobilozhatunk a repülőn

2008-04-08.

Már csak a piaci verseny kérdése, mikortól használhatunk mobiltelefont a repülőgépeken ? az unió zöld utat adott, a technika készen áll ? írja a Népszabadság.

Tesztfázisban a mobilozás az Air France gépein

2008-04-07.

Az Air France és az OnAir bejelentette, hogy megkezdi a fedélzeti hanghívások kezdeményezésének és fogadásának tesztelését. Az Air France járatokon vezetik be az első olyan teljes körű mobiltelefon-szolgáltatást, amely lehetővé teszi a fedélzetről történő hanghívást, valamint SMS-ek, e-mailek küldését és fogadását.

Május elsejétől újra beengedik a turistákat Tibetbe

2008-04-04.

Újra beengedik a külföldi turistákat Tibetbe május elsejétől - jelentette be az illetékes kínai hatóság csütörtökön. Arról még nem döntöttek, hogy újságírók is utazhatnak-e rendszeresen a területre. A himalájai térséget azután zárták le, hogy a békésnek induló tüntetések erőszakba torkolltak március közepén. Tibetbe egyébként is csak külön hatósági engedéllyel lehet utazni, a régóta tartó feszültség miatt. (FH)

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Mobil a repülőkön

2008-03-28.

Hamarosan használhatóak lesznek a mobiltelefonok az utasszállító repülőgépek fedélzetén is. Egy dubai társaságnál már él a szolgáltatás, s az International Herald Tribune értesülése szerint hamarosan engedélyezik az angol fennhatóság alatt repülő utasszállítókon a mobiltelefonok használatát. A bevezetés előtt még szükséges a légi hatóságok hozzájárulása, de az újság információi szerint az EU-országok által is jóváhagyott döntés biztosan zöld utat kap majd az európai légtérben. (FN)

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Szombattól schengeni időszámítás

2008-03-28.

Március 29-én éjszaka nem csak az óráinkat állítjuk előre 60 perccel, hanem ekkor válik teljessé Magyarország csatlakozása a schengeni övezethez. Vasárnap hajnaltól Ferihegyen, Debrecenben és Sármelléken útlevél ellenőrzés nélkül érkeznek, illetve indulnak a schengeni országokba tartó járatok utasai.

Vasárnaptól Ferihegy is csatlakozik Schengenhez

2008-03-25.

A ferihegyi repülőtér március 30-án, a nyári menetrend bevezetésével egy időben csatlakozik a schengeni rendszerhez, ettől a naptól kezdve nem ellenőrzik az övezeten belül közlekedő utasokat. A határőrök bódéit hamarosan lebontják, így nagyobb hely marad az utasbiztonsági ellenőrzésekre.

Tibet már nem javasolt úti cél

2008-03-25.

Nem javasolja az utazást Tibetbe a Külügyminisztérium. Az ázsiai államban kialakult politikai válságra és rossz közbiztonságra hivatkozva változtatták Tibet besorolását a legszigorúbbra. Kína egyéb területei továbbra is a ? jóval enyhébb ? fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség kategóriában maradtak. (VG.hu)

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

Amerikai vízummentesség: kedvező feltételek

2008-03-20.

Hétfőn Washingtonban Magyarország és az Egyesült Államok szándéknyilatkozatot írt alá a magyarok vízummentességével kapcsolatban, ám a vízumkényszer eltörléséig ? amely idén év végén vagy a jövő év elején várható ? még több feltételnek kell teljesülnie ? mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Lavina okozott kisebb ijedtséget a nassfeldi pályákon

2008-03-13. | Szerző: Batus

Szerencsés kimenetelű lavinabaleset történt szerdán a karintiai Nassfeld síterepén. A pályákon kívül elindult hógörgeteg egy kisebb része a pályát is beborította és elsodorta az éppen ott tartózkodó tizenkét éves osztrák kislányt. Szerencsére a kislányt csak derékmagasságig temette be a lavina, és megúszta a balesetet.

Tífuszjárvány a Fülöp-szigeteken

1400-an jelentkeztek az orvosoknál a kórral járó tünetek miatt

RTL Klub Híradó

2008-03-06 07:35

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki egy Fülöp-szigeteki városban, ahol tífuszjárvány tört ki. Eddig 1400-an jelentkeztek az orvosoknál a kórral járó tünetek miatt, közülük 436-ot kellett bent tartani Calamba kórházaiban.

Márciusi havazás kezdődött az osztrák hegyekben

Hír dátuma: 2008. március 05. | Szerző: Batus

Menetrendszerűen megérkezett az Alpok hegyeibe jósolt havazás. Számos síterepen már hétfő este óta kisebb-nagyobb megszakításokkal hullik a hó, és valószínűleg még van egy kis utánpótlása a március elejei havazásnak. Sajnos a hétvégére ismét enyhül az idő, nulla fok feletti hőmérsékletekkel a síterepeken is.

Tizenegyezer fát döntött ki a hétvégi vihar a Tátrában

Hír dátuma: 2008. március 04. | Szerző: Batus

Újabb érzékeny pusztítást volt kénytelen elviselni a Magas-Tátra és környéke. A hétvégi orkán jelentős károkat tett a magashegység erdeiben, a szakemberek becslése szerint körülbelül tizenegyezer fát döntött ki vagy tört el az erős vihar. A híres tátrai villamost is le kellett állítani, a sínekre dőlt fák miatt.

Hogyan lopnak Ferihegyen?

Miközben a repülőre felszálló utasnak szigorú biztonsági ellenőrzéseken kell átesnie, feladott poggyászai könnyű prédává válnak a tolvajok számára.

Kenya továbbra sem javasolt célország

A kenyai utazásokat a Külügyminisztérium továbbra sem javasolja, és folyamatos tájékoztatást ad a Kenyára vonatkozó utazási információk között.

Téli autófelszereléssel Ausztriába

Ausztriában 2008. január 1-jén lépett életbe az a törvény, amely szerint az országban november 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén csak olyan járművel lehet közlekedni, amelynek kerekét téli abronccsal látták el, vagy a meghajtó kerekekre hóláncot szereltek fel.

Földrengés rázta meg Indonéziát

2008-02-20

Erős földrengést észleltek Indonézia nyugati részén ? közölte az Egyesült Államok Földtani Inzézete.

Magyar gyerekek síliftbalesete Ausztriában

2008-02-18 21:13

Hét métert zuhantak

Fókusz - Mayer Annamária, Tar Mihály

Mindkét gyerek eszméletét vesztette, amikor a hét méter magasan haladó síliftből a hóra zuhant hétfő délelőtt Ausztriában. A szegedi iskolásokat a klagenfurti kórházban ápolják, a baleset körülményeit pedig szakértől vizsgálják.

Felavatták a legnagyobb óriáskereket

Elindult a világ legnagyobb óriáskereke; a "London szeménél" is nagyobb Singapore Flyer a hivatalos megnyitó előtti próbaüzemét hétfőn kezdte meg. A 165 méter magas, azaz egy 42-emeletes felhőkarcoló magasságával vetekedő mozgó kilátótól a városállam turizmusának új korszakát remélik az üzemeltetők.

Thaiföldön korábban beköszönt a nyár

Két hónappal hamarabb beköszönt és szokatlanul forró lesz a nyár az évente 22 ezer magyar turistát fogadó Thaiföldön, ezért a Királyi Esőcsináló Központ ? amely repülőgépekről szórt speciális por segítségével igyekszik a felhőket esőre bírni - a nedvesebb levegőjű Burma határához közelebb helyezte át esőfakasztó légiflottáját.

Izraeli bevásárlóközpontban robbantottak a merénylők

2008-02-04.

Az Izrael déli részén fekvő Dimona városában egy bevásárlóközpontban robbantotta fel a magára erősítette bombát - egyes információk szerint - két öngyilkos merénylő, akik több embert megöltek, illetve megsebesítettek.

Buszt robbantottak Srí Lankán

2008-02-04.

Újabb merénylet rázta meg Srí Lankát, ezúttal a szigeország északi részén fekvő Anuradhapura településen robbantottak fel egy buszt. A BBC legkevesebb tizenhárom halottról tud.

A kenyai utazásokat a Külügyminisztérium – egyelőre 2008. február 5-ig – továbbra sem javasolja

2008-01-28.

A 2007. december végi választások nyomán kitört fegyveres zavargások miatt Kenyában a biztonsági helyzet továbbra is kiszámíthatatlan. A Külügyminisztérium az országot 2008. január 2-án 16 óra 58 perctől a

?I. Nem javasolt utazási célországok és térségek?

kategóriába sorolta. A Külügyminisztérium a Kenyába történő utazást változatlanul nem javasolja. A besorolás jelenleg hatályos határideje: 2008. február 5. 24 óra.

Domogyedovóra vált a Malév

2008-01-29.

A Malév 2008. március 30-tól Seremetyevó helyett a modern, a oneworld taglégitársaságai és az AiRUnion által is használt Domogyedovó (DME) nemzetközi repülőtérre közlekedteti moszkvai járatait.

Még drágább a síbaleset

Tirolban már magánhegyimentők is működnek
Szászi Júlia, 2008. január 16.

Ausztriában a néhány hónapos síszezonban több baleset történik a lesiklópályákon, mint egész évben a közutakon: tavaly 59100 síelő, illetve hódeszkázó kötött ki rövidebb-hosszabb ideig a kórházban, az idén pedig, mivel jóval előbb kezdődött és havasabbnak ígérkezik a tél - több mint 60 ezer sebesülésre számítanak. (2006-ban 51 ezer volt a sebesüléssel járó közúti balesetek száma.)

Dohányzástiltás: zéró toleranciát fontolgat a szaktárca

Mint ismeretes, hazánk is csatlakozott az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, amelynek célja, hogy 2009-re a tagállamok többségében szigorúan korlátozzák a nyilvános zárt helyeken történő dohányzást - így az éttermi szektorban is.

Külföldre megy autóval? Van egy jó tanácsunk

2008-01-12 16:00:00

Mostantól Nagy-Britanniába és Észak-Írországba történő autós utazáskor is ajánlja a zöldkártya kiváltását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - a tájékoztató a felügyelet honlapján, valamint a legújabb Magyar Közlönyben olvasható.

Enyhébb szabályok a British Airways repülőgépein

2008-01-08.

Január 7-től ismét két kézipoggyászt vihetnek fel a British Airways járataira az utasok.

Kerülik Kenyát a turisták

2008 január 7. , 14:46 FigyelőNet, MTI

A kenyai nyaralásra induló utasok többsége az utazási irodák által felajánlott más afrikai úti célt választ ? mondta Simon András, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Kenya: veszélyben a turisták

2008-01-02. 19:15

Kenyában a fegyveres zavargások miatt a biztonsági helyzet kiszámíthatatlan, az oda utazás jelenleg olyan mértékű kockázatot rejt, hogy a Külügyminisztérium az utazást nem javasolja.

Jéghegynek ütközött egy turistahajó

2007 december 29. , 12:45 FigyelőNet, MTI

Jéghegynek ütközött egy turistákat szállító norvég hajó az Antarktiszon, de nincsenek komoly károk - jelentette be a hajó tulajdonosa Oslóban.

Bajban van a SkyEurope?

Meglehetősen negatív képet fest a SkyEurope helyzetéről az Unicredit legújabb elemzésében. Véleménye szerint nem valószínű, hogy a diszkont légitársaság túlélheti a telet tőkeinjekció nélkül.

Télen melegedni indulnak honfitársaink

A British Airways online felmérése szerint a magyar utasok 53 százaléka éves vakációja eltöltése céljából utazik tengeren túli desztinációkra, de közülük egyre többen döntenek úgy, hogy télen veszik ki nyári szabadságukat.

Kitiltották a turistabuszokat Bécs belvárosából

Ezentúl csak engedéllyel rendelkező turistabuszok hajthatnak be Bécs belvárosába a karácsony előtti bevásárlószombatokon. Ugyanez lesz a helyzet a jövő évi foci-Eb idején is.

Jó sok síbalesetre számítanak az osztrákok - 2007.12.09.

Nagyon ajánlják mindenkinek, hogy kössön balesetbiztosítást

Korán kezdődött a síszezon Európában. Novemberben rekordmennyiségű hó esett a síterepeken, a pályák és a szállodák már most kezdenek megtelni. A hatóságok is készülnek, erre az évre több balesetet jósolnak, az osztrákok például több mint 60 ezer kisebb-nagyobb sérüléssel számolnak. A legtöbb síterepen csak decemberben nyitják meg a lifteket, de van olyan utazási iroda ahol már alig van szabad hely. A síszezon még csak most kezdődött, de már legalább 15 ezer foglalásuk van. Mindenkinek ajánlják, hogy kössenek balesetbiztosítást.

Pert nyert a Wizz Air ellen egy utas mert nem kapott ételt, italt

Jogerősen pert nyert a Wizz Air légitársaság ellen egy utas, mert a 3 órás késés során nem kapott ételt, italt.

Élénkülő síturizmus Kárpátalján

Élénkülő síturizmus Kárpátalján 2007-12-03, Vállalkozói Negyed

A síelők és a sítelepeket üzemeltető vállalkozók, vállalkozások vigasztalódhatnak a múlt évi hómentes tél után. A síelést kedvelők hitetlenkedve vették tudomásul, hogy november végén máris beindult a szezon, Kárpátalján.

Frissült a légitársasági feketelista

A DRV, a Német Utazási Irodák Szövetsége tájékoztatta a MUISZ-t, hogy az Európai Unió november 30-án új feketelistát tett közzé a légitársaságokról.

Kártérítés a kétüléses utasnak

Egy francia bíróság 8000 euró (több mint 2 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte az Air France francia légitársaságot, amiért egy 160 kilós utasával két jegy árát fizettette ki 2005 augusztusában az Újdelhi-Párizs járaton.

Drágulnak a síbérletek Ausztriában

Az idei síszezonban átlagosan másfél százalékkal kerülnek többe a síbérletek Ausztriában mint egy éve, az átlag azonban nagy eltéréseket takar.

Új-Zéland „kövérség” miatt tagadja meg egy brit nő beutazását

Egy politikus válaszul minden elhízott képviselő elbocsátását követeli

Wellington ? egy brit nő nem költözhet Új-Zélandra a férjéhez, mert túl kövér. A bevándorlási hivatalok nőknél legfeljebb 88 cm-es derékbőséget engednek.

Zöld terminál Heathrow-n

A jövő tavasszal nyíló Heathrow 5-ös terminálja nem csak technológiai, hanem környezetvédelmi újításokat is kínál majd.

Jövőre 16 százalékkal drágul a Heathrow

A túlzsúfoltsággal küszködő londoni Heathrow repülőtér jövőre közel 16 százalékkal kérhet többet a légitársaságoktól a légikikötő használatáért. Cserében viszont a repülőteret üzemeltető BAA-nak javítania kell a szolgáltatások színvonalát, egyebek mellett csökkentenie kell a biztonsági ellenőrzések miatt kialakult sorban állást.

Nemzetközi szövetségben a MÁV Nosztalgia

A 15 éves jubileumát ünneplő MÁV Nosztalgia Kft. november 8-án tagja lett a Nemzetközi Étkezőkocsik Szövetségének (International Rail Catering Group), amely Európa egyik legrangosabb vasúti szervezete.

Pozsony és Bécs közt megnyílt az új autópálya

Az osztrák?szlovák határnál, az ausztriai Köpcsény (Kittsee) határátkelőnél megnyitották a Nordostautobahn (A6) 22 kilométeres szakaszát ? ezzel Bécset és Pozsonyt immár teljes egészében autópálya köti össze.

Román-magyar szuperexpressz: Bukarestből már indulna

2015-ig megépülhet a Konstanca (Constanta)-Budapest közötti nagysebességű vasútvonal romániai szakasza.

Luxus buszút fapados áron: startol az Orangeways

November 26-án indítja el első járatait az Orangeways Zrt. a nemzetközi forgalomban. A vállalat mögött a KFK Invest Holding Zrt. áll, mely a leggazdagabb magyar üzletemberek között számon tartott Kedves Ferenc befektetői cégeként ismert - írja a Népszabadság.

Egész éves ródlipálya a Turrach-tónál
Augusztus 15-én adták át a Turracher Höhe síterep Panoramabahn ülőliftje mellett található, „Nocky Flitzer” névre hallgató szánkópályát. A szánkók a föld feletti síneken futnak – olykor 12 méteres magasságban -, s a pálya télen-nyáron egyaránt használható.
Újdonságok Nendazban
Európában egyedülálló újdonsággal rukkol elő a téli szezonban a svájci Valais-ban található, Európa egyik legnagyobbjának számító Nendaz síterep: megnyílik a speciálisan a kezdő snowboardosok és freestyle síelők részére kifejlesztett Burton Progression Park.
A felújított St. Pancrasról indulnak a szupervonatok
Londonban átadták a 10 év alatt, 8,3 milliárd euróért felújított St. Pancras pályaudvart, ahonnan ezentúl az Eurostar ultrasebes szerelvényei Párizsba és Brüsszelbe indulnak, és ahol Európa leghosszabb pezsgőbárja található.
Építési stop Mallorca tengerpartján
Felfüggesztik az ingatlanberuházásokat a spanyolországi Mallorca, Ibiza, illetve Menorca szigetének tengerparti sávjainak legszebb részein. A moratórium célja a természeti értékekben gazdag tengerparti részek megmentése a hatvanas évektől a szigetekre irányuló tömegturizmus melléktermékétől. A moratórium ideje alatt a szigetek parlamentje a tervek szerint védett területnek nyilvánítja majd az érintett földsávokat, ez lényegében az építkezések betiltását jelenti. (VG/The Guardian)
 
Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin 2007/214.
Advent Grazban és Mariazellben
Karácsonyi fényözön, 8 adventi vásár, 50 tonna jégből készült jászol, világító adventi naptár a városházán, koncertek – ez várja a november 23. – december 24. között Grazba látogatókat. (www.graztourismus.at) Az idén 850 éves fennállását ünneplő Mariazell több mint 50 rendezvénnyel üdvözli vendégeit a november 30-tól december 23-ig tartó adventi időszakban.
A Ferihegyi Repülőtér kész a schengeni átállásra
A Ferihegyi Repülőtér már ma is megfelel a schengeni követelményeknek, így a 2008 március 29-én életbe lépő új határátlépési szabályok többleterőforrást nem igényelnek az üzemeltető Budapest Airporttól (BA).
Utasbiztosítással vagy bármilyen utazással kapcsolatos kérdésben forduljon bizalommal szakértői csapatunkhoz!
Hírek, aktualitások, utazási tippek az Önök salzburgi idegenvezetőjétől egyenesen Mozart városából...